Predaje o potvori

Moralna izgradnja

U islamskim predajama se potvora i kleveta također žestoko osuđuju, a mi ćemo ovdje, primjera radi, navesti neke koje o tome govore. 

 

Očiti grijeh

Kur'an Časni govori o potvori kao o očitom grijehu na mjestu gdje se kaže:

وَالَّذِينَ يُؤْذُونَ الْمُؤْمِنِينَ وَالْمُؤْمِنَاتِ بِغَيْرِ مَا اكْتَسَبُوا فَقَدِ احْتَمَلُوا بُهْتَانًا وَإِثْمًا مُّبِينًا

A oni koji vjernike i vjernice vrijeđaju, a oni to ne zaslužuju, tovare na sebe klevetu i grijeh očiti. (El-Ahzab, 58)

A na drugom mjestu se kaže:

وَمَن يَكْسِبْ خَطِيئَةً أَوْ إِثْمًا ثُمَّ يَرْمِ بِهِ بَرِيئًا فَقَدِ احْتَمَلَ بُهْتَانًا وَإِثْمًا مُّبِينًا

A ko kakav prijestup ili grijeh počini pa time nedužna čovjeka potvori – natovario je na sebe i kletvu i grijeh očiti. (En-Nisa', 112)

Oni koji potvaraju čestite ljude ne vjeruju, jer Imam Sadik, mir neka je s njim, kaže:

 إِذَا اتَّهَمَ الْمُؤْمِنُ أَخَاهُ انْمَاثَ الْإِيمَانُ مِنْ قَلْبِهِ كَمَا يَنْمَاثُ الْمِلْحُ فِي الْمَاءِ.

“Kada vjernik potvori brata svoga, istopi se vjerovanje u srcu njegovom kao što se istopi so u vodi.'”[1]

Čovjek koji potvara čini nekoliko grijeha. Kao prvo, on laže kada neku neistinu dovodi u vezu s nekom osobom, zatim ogovara tu osobu, jer je opisuje na način koji ona ne voli i ne odobrava, te još potvara i kalja obraz čestitom i nedužnom čovjeku. Uzimajući u obzir sve pobrojano, očito je da onaj koji potvara čini velik grijeh. Potvora je poput strijele koja se odapinje s namjerom da bude pogođena meta i ukaljani ugled i čast potvorenog, a na njegovom srcu načini rana. Prema tome, čovjek koji učini potvoru natovario je na sebe težak teret grijeha, a očekuje ga bolna patnja.

Božiji poslanik, s.a.v.a., rekao je:

مَنْ بَهَتَ مُؤْمِناً أَوْ مُؤْمِنَةً أَوْ قَالَ فِيهِ مَا لَيْسَ فِيهِ أَقَامَهُ اللَّهُ يَوْمَ الْقِيَامَةِ عَلَى تَلٍّ مِنْ نَارٍ حَتَّى يَخْرُجَ مِمَّا قَالَ فِيه.

“Ko potvori vjernika ili vjernicu, ili o njima kaže nešto što nije istina, Bog će ga na Danu sudnjem postaviti na vatrenu lomaču, sve dok se ne iskupi za ono što je rekao.”[2]

(nastavak...)

[1] Usule Kafi, sv. 2, predaja 1, str. 361; Biharu-l-envar, Bejrut, sv. 72, predaja 19, str. 198.

[2] Biharu-l-envar, Bejrut, sv. 72, predaja 5, str. 193; Ujun ahbari-r-Rida, Nedžef, sv. 2, str. 32; Sefinetu-l-bihar, sv. 1, str. 111. O žestini kazne koja očekuje onoga koji potvori nedužnog čovjeka postoji još jedna predaja u zbirci Usule Kafi, sv. 2, predaja 5, str. 257.

Zadnji put promjenjen: %AM, %26 %277 %2013 %05:%Okt

TPL_GK_LANG_LOGIN_POPUP

fb iconTPL_GK_LANG_FB_LOGIN_TEXT