Prekidanje rodbinskih veza i loši učinci tog čina s gledišta Kur'ana

Moralna izgradnja

Nema sumnje da je prekidanje rodbinskih veza jedan od velikih grijeha i da uzrokuje patnju na Onome svijetu, a u Kur'anu Časnom izričito se zabranjuje.

Prekidanje rodbinskih veza zaslužuje prokletstvo Božije

Kur'an Časni smatra da oni koji prekidaju rodbinske veze zaslužuju prokletstvo Božije. U vezi s tim kaže:

فَهَلْ عَسَيْتُمْ إِن تَوَلَّيْتُمْ أَن تُفْسِدُوا فِى الْأَرْضِ وَ تُقَطِّعُوا أَرْحَامَكُمْ ۝ أُوْلَئِكَ الَّذِينَ لَعَنَهُمُ اللهُ....

“Zar ne biste možda i vi, kada biste zavladali, nered na Zemlji činili, i rodbinske veze vaše prekidali! Takve je Bog prokleo…” (Muhammed, 22–23)

U drugom ajetu kaže:

وَ الَّذِينَ يَنقُضُونَ عَهْدَ اللهِ مِن بَعْدِ مِيثَاقِهِ وَ يَقْطَعُونَ مَآ أَمَرَ اللهُ بِهِ أَن يُوصَلَ وَ يُفْسِدُونَ فِى الْأَرْضِ أُوْلَئِكَ لَهُمُ اللَّعْنَةُ وَ لَهُمْ سُوءُ الدَّارِ

“A one koji krše zavjet dati Bogu, nakon što se na njega obavezaše, i koji kidaju ono što je Bog naredio da se spaja, i koji nered na Zemlji čine – takvima prokletstvo sljeduje, njihova je Kuća nesretna.” (Er-Ra‘d, 25)

Prekidanje rodbinskih veza osobina je grješnika i gubitnika

U sljedećem kur'anskom ajetu Bog Uzvišeni ubraja u gubitnike one koji krše Njemu dati zavjet i koji prekidaju rodbinske veze.

الَّذِينَ يَنقُضُونَ عَهْدَ اللهِ مِن بَعْدِ مِيثَاقِهِ وَ يَقْطَعُونَ مَا أَمَرَ اللهُ بِهِ أَن يُوصَلَ وَ يُفْسِدُونَ فِى الْأَرْضِ أُولَـئِكَ هُمُ الْخَاسِرُونَ

“One koji krše zavjet Bogu dat, nakon što se na njega obavezaše, i koji prekidaju ono što je Bog naredio da se spaja, i koji čine nered na Zemlji. Takvi su gubitnici.” (El-Bekare, 27)

Neophodna napomena

Možda neki misle da se sve ovo istrajavanje i naglašavanje održavanja rodbinskih veza odnosi na one koji imaju materijalne mogućnosti, koji su bogati i mogu pomoći svojim bližnjim, a da oni koji su u oskudici te nisu u stanju pomagati drugima ne trebaju održavati rodbinske veze. Ali, ovakvo mišljenje i shvatanje nisu ispravni, jer ako neko hoće da održava rodbinske veze nije potrebno da ima mnogo novca i imovine da bi izvršavao svoju obavezu. Budući da je cilj njegovanja rodbinskih odnosa i veza njihovo održavanje, sveta vjera islam poručuje da ovu obavezu možemo izvršiti čak davanjem makar jednog gutljaja vode, nevrijeđanjem rodbine i međusobnim pozdravljanjem te da se na taj način možemo okoristiti nagradom koju je Bog odredio za održavanje rodbinskih veza.

Plemeniti Poslanik, s.a.v.a., rekao je:

صِلْ رَحِمَكَ وَ لَوْ بِشَرْبَةٍ مِنْ مَاءٍ وَ أَفْضَلُ مَا تُوصَلُ بِهِ الرَّحِمُ كَفُّ الْأَذَى عَنْهَ

“Održavaj rodbinske veze makar i sa jednim gutljajem vode, a najbolji način njegovanja rodbinskih veza je ustezanje od njihovog uznemiravanja.”[1]

Također je rekao:

بِلُّوا أرْحامَكُمْ وَ لَوْ بِالسَّلامِ

“Produžavajte rodbinske veze, makar i sa pozdravom!”[2]

Zapovjednik pravovjernih Ali, mir neka je s njim, o istom je rekao:

صِلُوا أرْحامَكُمْ وَ لَوْ بِالتَّسْليمِ....

“Održavajte rodbinske veze makar i sa pozdravljanjem!”[3]


[1] Biharu-l-anvar, bejrutsko izdanje, sv. 71, str. 88; Miškatu-l-anvar, str. 166.

[2] El-Mudžazatu-n-nubuvijjeh, str. 80.

[3] Usuli Kafi, sv. 2, str. 155, hadis 22. Ovaj hadis je prenesen od plemenitog Poslanika, s.a.v.a., u Tuhafu-l-‘ukul, str. 40. na sljedeći način: صِلُوا أرْحامَكُمْ وَ لَوْ بِالسَّلامِ.

Označeno :

TPL_GK_LANG_LOGIN_POPUP

fb iconTPL_GK_LANG_FB_LOGIN_TEXT