Plemenitost potomstva Vjerovjesnikova

Autor:
O Ehli-bejtu

Staza rječitosti, govor 213.

Svjedočim da je On pravedan i da čini pravdu; On je sudac koji odlučuje. Također svjedočim da je Muhammed rob Njegov, Poslanik Njegov i prvak robova Njegovih. Kad god je Allah ponovno izvodio stvorove u skupinama dvjema, njega je stavljao u bolju, u kojoj nije imao udjela razvratnik nikakav, niti je ostajala u njoj bilo kakva osoba nevaljala.

Pripazite! Allah Uzvišeni je doista za dobro stvorio one koji su ga dostojni, za Istinu stupove i za poslušnost zaštitu. Vi ćete doista u pokornosti svakoj imati pomoć od Boga Uzvišenog, koja će se iskazivati jezicima i dati postojanost srcima. Ona je dovoljna onom koji traži dovoljnost i ona je liječenje onom koji traži ozdravljenje.

Znajte da oni stvorovi Božiji koji čuvaju znanje Njegovo doista pružaju zaštitu onome što On želi zaštititi i oni čine da vrela Njegova teku. Oni se uzajamno odnose kao prijatelji i međusobno se susreću s ljubavlju. Jedni druge napajaju iz pehara koji gase žeđ i vraćaju se s pojila posve zadovoljeni. Sumnja ih ne obuzima, niti ogovaranje dobiva oslonac u njima. On je tako povezao stvaranje njihovo i čestito ponašanje njihovo. Zato se oni vole u ime Njegovo i uzajamno posjećuju, pa su postali nadmoćni poput sjemena koje je odabrano uzimanjem jednih a odbacivanjem drugih. To odabiranje ih je odvojilo i postupak izbora ih je očistio.

Zato neka čovjek primi savjet plemenit za koji se ne traži nikakva nagrada druga osim primanja njegova. Neka se boji i neka bude oprezan spram Smaka svijeta prije nego što on dođe i neka čovjek pogleda na malobrojnost dana svojih i na kratkoću boravka svoga u kući koja će biti zamijenjena kućom drugom. Zato, neka čini nešto za prijelaz svoj i znano mjesto odlaska svoga. Jer, blažen je onaj koji je srca čestita, koji se pokorava onome koji ga upućuje, okanjuje se onoga koji ga vodi u propast, drži se puta sigurnosti uz pomoć onoga koji mu pribavlja svjetlo i poslušan je napućivaču koji mu zapovijeda, žuri Uputi prije nego se kapije njezine zatvore i uzroci prekinu, te otvara kapije kajanja i otklanja grijehe. On je okrenut na Put pravi i upućen je smjerom ispravnim.

Preveli: Rusmir Mahmutćehajić i Mehmedalija Hadžić

وَ مِنْ خُطْبَةٍ لَهُ‏عليه السلام

يصف جوهر الرسول و يصف العلماء و يعظ بالتقوى

وَ أَشْهَدُ أَنَّهُ عَدْلٌ عَدَلَ، وَ حَكَمٌ فَصَلَ، وَ أَشْهَدُ أَنَّ مُحَمَّداً عَبْدُهُ وَ رَسُولُهُ، وَ سَيِّدُ عِبَادِهِ، كُلَّمَا نَسَخَ اللَّهُ الْخَلْقَ فِرْقَتَيْنِ جَعَلَهُ فِي خَيْرِهِمَا، لَمْ يُسْهِمْ فِيهِ عَاهِرٌ، وَ لاَ ضَرَبَ فِيهِ فَاجِرٌ.

أَلاَ وَ إِنَّ اللَّهَ سُبْحَانَهُ قَدْ جَعَلَ لِلْخَيْرٍ أَهْلاً، وَ لِلْحَقِّ دَعَائِمَ، وَ لِلطَّاعَةِ عِصَماً وَ إِنَّ لَكُمْ عِنْدَ كُلِّ طَاعَةٍ عَوْناً مِنَ اللَّهِ سُبْحَانَهُ يَقُولُ عَلَى الْأَلْسِنَةِ، وَ يُثَبِّتُ الْأَفْئِدَةَ. فِيهِ، كَفَاءٌ لِمُكْتَفٍ، وَ شِفَاءٌ لِمُشْتَفٍ.

صفة العلماء

وَ اعْلَمُوا أَنَّ عِبَادَ اللَّهِ الْمُسْتَحْفَظِينَ عِلْمَهُ، يَصُونُونَ مَصُونَهُ، وَ يُفَجِّرُونَ عُيُونَهُ، يَتَوَاصَلُونَ بِالْوِلاَيَةِ وَ يَتَلاَقَوْنَ بَالْمحَبَّةِ، وَ يَتَسَاقَوْنَ بِكَأْسٍ رَوِيَّةٍ وَ يَصْدُرُونَ بِرِيَّةٍ، لاَ تَشُوبُهُمُ الرِّيْبَةُ، وَ لاَ تُسْرِعُ فِيهِمُ الْغِيبَةُ، عَلَى ذلِكَ عَقَدَ خَلْقَهُمْ وَ أَخْلاقَهُمْ، فَعَلَيْهِ يَتَحَابُّونَ، وَ بِهِ يَتَوَاصَلُونَ، فَكَانُوا كَتَفَاضُلِ الْبَذْرِ يُنْتَقَى، فَيُؤْخَذُ مِنْهُ وَ يُلْقَى، قَدْ مَيَّزَهُ التَّخْلِيصُ، وَ هَذَّبَهُ الَّتمْحِيصُ.

العظة بالتقوى

فَلْيَقْبَلِ امْرُءٌ كَرَامَةً بِقَبُولِهَا، وَلْيَحْذَرْ قَارِعَةً قَبْلَ حُلُولِهَا، وَلْيَنْظُرِ امْرُؤٌ فِي قَصِيرِ أَيَّامِهِ، وَ قَلِيلِ مُقَامِهِ، فِي مَنْزِلٍ حَتَّى يَسْتَبْدِلَ بِهِ مَنْزِلاً، فَلْيَصْنَعْ لِمُتَحَوَّلِهِ، وَ مَعَارِفِ مُنْتَقَلِهِ. فَطُوبَى لِذِي قَلْبٍ سَلِيمٍ، أَطَاعَ مَنْ يَهْدِيهِ، وَ تَجَنَّبَ مَنْ يُرْدِيهِ، وَ أَصَابَ سَبِيلَ السَّلاَمَةِ بِبَصَرِ مَنْ بَصَّرَهُ، وَ طَاعَةِ هَادٍ أَمَرَهُ، وَ بَادَرَ الْهُدَى قَبْلَ أَنْ تُغْلَقَ أَبْوَابُهُ، وَ تُقْطَعَ أَسْبَابُهُ، وَ اسْتَفْتَحَ التَّوْبَةَ، وَ أَمَاطَ الحَوْبَةَ، فَقَدْ أُقِيمَ عَلَى الطَّرِيقِ، وَ هُدِيَ نَهْجَ السَّبِيلِ.

Zadnji put promjenjen: %AM, %24 %316 %2014 %06:%Maj

TPL_GK_LANG_LOGIN_POPUP

fb iconTPL_GK_LANG_FB_LOGIN_TEXT