Rezultati rasprave (15)

Učenje o duši u djelu Ibn Sine

Odlike duše po Ibn Sini su sljedeće:

a) Sinteza duše

Životinjska duša se formira sintezom četveročlanih elemenata i kvaliteta i pojavom prirode koja se kreće ka umjerenosti.

b) Primarno savršenstvo prirodnog tijela

Duša je tijelu primarno savršenstvo i ona ga potiče na dva čina: na percipiranje partikularnih značenja i na kretanje sa voljom posredstvom moći i organa.

c) Supstancijalnost duše

O tome da je duša supstanca nema razlike u mišljenju između Ibn Sine i drugih filozofa.

d) Stvorenost duše

Budući da je duša sinteza četiri kvaliteta: hladnoće, toplote, vlažnosti i suhoće, to znači da je ona stvorena u vremenu i da je rezultat kretanja.

e) Obuhvatnost duše

Po mišljenju Ibn Sine duša je jedinstvena zbilja koja objedinjuje i obuhvata sve moći, njima upravlja i svaku od njih upošljava u njoj svojstvenom području. Drugim riječima, moći su sredstva kojima duša raspolaže i posredstvom kojih izvršava svoju volju.

f) Vječnost duše

Iako je prihvaćeno mišljenje da Ibn Sina vjeruje u materijalnost životinjske duše, što opet znači da sa propadanjem tijela nestaje i njena duša, njegov krajnji zaključak je da su partikularne percepcije nematerijalne, a budući da ih i životinjska duša ima, to znači da je ona nematerijalna i da ne propada sa propadanjem tijela, što opet znači da opstoji.

g) Uzajamno okorištavanje

Činjenica koju treba obavezno istaknuti kada se govori o tri oblika duše: vegetativnoj, životinjskoj i ljudskoj, jeste pitanje njihovog uzajamnog okorištavanja. Ljudska duša posjeduje sve moći životinjske duše i kao takva ona je sposobna da se kreće svojom voljom, percipira partikularije, itd. Ljudska duša istovremeno dok je na raspolaganju ovim moćima, njima se i koristi. Isti odnos vlada i između životinjske i vegetativne duše, koja posjeduje sposobnost ishrane, razvoja, obnavljanja potomstva i samim tim očuvanja vrste. Dakle, između ovih duša postoje međusobni uticaji. Svaka od nižih razina u svom usavršavajućem kretanju slijedi višu razinu, a viša razina upravlja nižom i time je privlači sebi i razvija.

Zadnji put promjenjen: %PM, %18 %709 %2013 %16:%Feb
Označeno :

TPL_GK_LANG_LOGIN_POPUP

fb iconTPL_GK_LANG_FB_LOGIN_TEXT