Buket cvijeća - čistoća u islamu

Buket cvijeća

335. Božiji Poslanik, s.a.v.a., kaže: "Tri osobine Uzvišeni Bog voli kod ljudi: sažetost u govoru, kratkoću spavanja i umjerenost u hrani, dok tri ne voli: brbljavost, pretjerano spavanje i prejedanje." Isna 'ašarijja, str. 92.

336. Božiji Poslanik s.a.v.a., kaže: "Čistite se svim čim možete. Zaista, Allah je utemeljio islam na čistoći i u Džennet će ući samo oni koji su čisti." Kenzu-l-'ummal, 26002.337. Imam Ali kaže: "Pretjerivanje u hrani uzrokuje mnoge bolesti." Gureru-l-hikem, str. 359.

338. Imam Musa ibn Dža'fer kaže: "Postoji pet sunneta za glavu i pet za tijelo. Sunneti u pogledu glave su: pranje zuba, podrezivanje brkova, češljanje kose i ispiranje usta i nosa. Sunneti u pogledu tijela su: sunnećenje, uklanjanje stidnih dlaka, depiliranje pazuha, obrezivanje noktiju i čišćenje spolnih organa." El-Hisal, str. 125.

339. Imam Ali rekao je Hasanu: ''Hoćeš li da te podučim četirima stvarima, pa da nikad ne zatrebaš liječnika?''  Odgovorio je: "Da." Onda Imam Ali je rekao: "Jedi samo kada si gladan, sofru napuštaj dok još imaš apetita, prožvači dobro hranu i kada želiš na spavanje obavi nuždu. Ako se budeš ovoga pridržavao nikad nećeš imati potrebu za liječnikom." Vesa’ilu-šši’a, sv. 24, str. 245.

Zadnji put promjenjen: %AM, %02 %327 %2013 %06:%Mar

TPL_GK_LANG_LOGIN_POPUP

fb iconTPL_GK_LANG_FB_LOGIN_TEXT