O Uzvišenosti Božijoj i niskosti svijeta ovog

Autor:
Hadis - zdenac mudrosti

Staza rječitosti, govor 45.

Hvala se duguje Bogu. Od milosti Njegove niko ne gubi nadu. Od blagodati Njegovih niko nije odvojen. Od oprosta Njegova niko nije razočaran, a za službu Njegovu niko nije dovoljno velik. Milost Njegova nikada ne prestaje. Blagodat Njegova nikada ne može biti istrošena.

imam_ali_11

Svijet ovaj je mjesto za koje je kraj određen. A stanovnicima njegovim dosuđen je odlazak s njega. On je sladak i privlačan. On hita onima koji teže za njim i prirasta srcu onoga koji ga gleda. Otputujte zato s njega s opskrbom najboljom koju možete pripremiti i ne tražite na njemu više nego što je dovoljno; ne zahtijevajte od njeg više od uzdržavanja.

Preveli: Rusmir Mahmutćehajić i Mehmedalija Hadžić

و هو بعض خطبة طويلة خطبها يوم الفطر، و فيها يحمد اللَّه و يذم الدنيا

 

حمداللَّه

اَلْحَمْدُ لِلَّهِ غَيْرَ مَقْنُوطٍ مِنْ رَحْمَتِهِ، وَ لاَ مَخْلُوِّ مِنْ نِعْمَتِه، وَ لاَ مَأْيُوسٍ منْ مَغْفِرَتِهِ، وَ لاَ مُسْتَنْكَفٍ عَنْ عِبَادَتِهِ، الَّذِي لاَ تَبْرَحُ مِنْهُ رَحْمَةٌ، وَ لاَ تُفْقَدُ لَهُ نِعْمَةٌ.

ذم الدنيا

وَالدُّنْيَا دَارٌ مُنِيَ لَها الْفَنَاءُ، وَ لِأَهْلِهَا مِنْهَا الْجَلاءُ، وَ هِيَ حُلْوَةٌ خَضْرَاءُ، وَ قَدْ عَجِلَتْ لِلطَّالِبِ، وَ الْتَبَسَتْ بِقَلْبِ النَّاظِرِ؛ فَارْتَحِلُوا مِنْهَا بِأَحْسَنِ مَا بِحَضْرَتِكُمْ مِنَ الزَّادِ، وَ لاَ تَسْأَلُوا فِيهَا فَوْقَ الْكَفَافِ، وَ لاَ تَطْلُبُوا مِنْهَا أَكْثَرَ مِنَ الْبَلاَغِ.

Zadnji put promjenjen: %PM, %23 %845 %2014 %19:%Maj
Označeno :

TPL_GK_LANG_LOGIN_POPUP

fb iconTPL_GK_LANG_FB_LOGIN_TEXT