Otvaranje vrata isposnicima / zahidima na Ahiretu tako da im ulaze pokloni od Uzvišenog jutrom i večeri (114)

Komentar predaje o miradžu 2.

(prethodno...)

Na Miradžu u razgovoru koji se vodio između Allaha, dž.š., i Njegova Miljenika Muhammeda, s.a.v.a., Uzvišeni Gospodar opisujući nagrade isposnika reče: “I otvoriti ću im četvera vrata: Vrata na koja će im ulaziti nagrade i jutrom i večeri od Mene.”

 

Kur’an

“U edenske vrtove koje je Milostivi robovima Svojim obećao zato što su u njih vjerovali, a nisu ih vidjeli – a obećanje Njegovo će se doista ispuniti – u njima prazne besjede neće slušati, već samo: ‘Mir!’, i u njima će i ujutro i naveče opskrbljeni biti. Daćemo da takav Džennet naslijedi onaj od robova Naših koji se bude grijeha klonio.” Merjem, 61-63.

“Ovo je lijep spomen! A one koji se grijeha budu klonili čeka divno prebivalište: edenski vrtovi, čije će kapije biti za njih otvorene, u kojima će se odmarati, i raznovrsno voće i piće tražiti. Pored njih biće hurije, istih godina, koje će preda se gledati. To je ono što vam se obećava za Dan u kome će se račun polagati; to će, doista, blagodat Naša biti, koja nikada neće prestajati!”[1]

“I oni prvi – uvijek prvi! Oni će Allahu bliski biti u džennetskim baščama naslada, bit će ih mnogo od naroda drevnih, a malo od kasnijih, na divanima izvezenim, jedni prema drugima na njima će naslonjeni biti; služit će ih vječno mladi mladići, sa čašama i ibricima i peharom punim pića iz izvora tekućeg – od kojih glava neće boljeti i zbog koga neće pamet izgubiti – i voćem koje će sami birati, i mesom ptičijim kakvim budu željeli. U njima će biti hurije očiju krupnih, slične biseru u školjkama skrivenom – kao nagrada za ono što su činili. U njima neće slušati prazne besjede ni govor grješni, nego samo riječi: ‘Mir, mir!’ A oni srećni – ko su srećni?! Biće među lotosovim drvećem bez bodlji, i među bananama plodovima nanizanim i u hladovini prostranoj, pored vode tekuće i usred voća svakovrsnog kojeg će uvijek imati i koje neće zabranjeno biti, i na posteljama uzdignutim. Stvaranjem novi Mi ćemo hurije stvoriti i djevicama ih učiniti milim muževima njihovim, i godina istih za one srećne – biće ih mnogo od naroda drevnih a mnogo i od kasnijih.”[2]

“Čestiti će iz pehara piti komforom začinjeno piće, sa izvora iz kojeg će samo Allahovi štićenici piti, i koji će kuda hoće bez muke razvoditi. Oni su zavjet ispunjavali plašeći se Dana čija će kob svuda prisutna biti i hranu su davali – mada su je i sami željeli – siromahu i siročetu i sužnju. “Mi vas samo za Allahovu ljubav hranimo, od vas ni priznanja ni zahvalnosti ne tražimo! Mi se Gospodara našeg bojimo, onog Dana kada će lica smrknuta i namrgođena biti.” I njih će Allah strahote toga Dana sačuvati i blaženstvo i radost im darovati i Džennetom i svilom ih za ono što su trpjeli nagraditi: naslonjeni na divanima, oni u njemu ni mraz ni žegu neće osjetiti, i blizu će im hladovina njegova biti, a plodovi njegovi će im na dohvat ruke stajati. Služiće ih iz srebrenih posuda i čaša prozirnih, prozirnih, od srebra, čiju će veličinu prema željama njihovim odrediti. U njemu će iz čaše piće inbirom začinjeno piti sa izvora u džennetu, koji će se Selsebil zvati. Služiće ih vječno mlada posluga – da ih vidiš, pomislio bi da su biser prosuti.” [3]

 

Pojašnjenje

Prethodno smo naveli u kontekstu nekih ranijih rečenica i neposredno prije u rečenicama koje govore o džennetskim užicima ajete i predaje koje odgovaraju ovom mjestu. Također i poduža predaja prenesena iz poglavlja Ihtisas[4] također odgovara ovom mjestu. Zato cijenjeni i razumni čitaoče razmisli o sadržaju a u nastavku reći ćemo nešto o značenju “vrata”.

Što se tiče vrata na koja će ulaziti pokloni zahidima jutrom i večeri, to su vrata koja je sam zahid (isposnik, osoba skromnih prohtjeva na ovom svijetu) otvorio sebi još na ovom svijetu svojim dobrim djelima dok će to na ahiretu samo poprimiti i svoju stvarnu formu. Rekao je Allah – neka je uzvišen: “Pa ko bude uradio i trun dobra vidjeti će ga.”[5] A sigurno je i to kao i poznato da su ove pokloni razmjerno djelima količinski i kvalitetom.

Što se tiče vezivanja događaja za jutro i večer to je slikovita ilustracija trajnosti ovih poklona i prirodi njihove neprekidnosti, jer u Džennetu nema jutra i mraka.

(nastavak...)

[1]Sad, 49-54.

[2] Waqi'a, 10–40.

[3] Dahr, 5-19.

[4] Biharul envar 8/207, rivajet 205.

[5] Sura Az Zilzal. 7. ajet.

Zadnji put promjenjen: %AM, %20 %355 %2014 %07:%Okt

TPL_GK_LANG_LOGIN_POPUP

fb iconTPL_GK_LANG_FB_LOGIN_TEXT