Smetnje na putu razvoja: Negativne osobine bogatstva (2)

Mudrosti Vjerovjesnika

a) Sredstvo raspirivanja strasti

1. Allahov Poslanik, s.a.v.a., je rekao: “Zemlja će izbaciti bljuvanjem svoja bogatstva, poput zlatnog i srebrenog trijema, pa će doći ubica i reći će: ‘Za ovo sam ubio!’ Doći će i onaj ko je prekidao rodbinske veze i reći će: ‘Za ovo sam prekinuo rodbinske veze!’ Doći će kradljivac i reći će: ‘Za ovo mi je ruka odsječena!’ A potom će oni sve to ostaviti, ne uzimajući ništa od njega.”

b) Iblisova zamka

2. Allahov Poslanik, s.a.v.a., je rekao: “Šejtan – prokleo ga Bog! – je rekao: ‘Posjednik imetka se neće moći spasiti od mene makar u jednom od troje s kojim ću mu ja dolaziti i odlaziti: da uzme imetak koji mu nije dopušten, da ga troši u ono što ne treba i da mu ga omilim toliko da on neće izvršiti svoju dužnost u pogledu njega.’”

c) Iskušenje duše

3. Allahov Poslanik, s.a.v.a., je prenio od meleka Džibrila da je rekao: “Zaista, ljubav prema Ovome svijetu i imetku je iskušenje i odvraćanje pažnje od Onoga svijeta.”

Upozoravanje na robovanje imetku

4. AllahovPoslanik, s.a.v.a., jerekao: “Propaojerobdinaru! Propao je rob dirhemu! Propao je, i nije se vratio!”

5. Allahov Poslanik, s.a.v.a., je rekao: “Proklet je, proklet je ko robuje dinaru i dirhemu! Proklet je, proklet je ko se ruga slijepom! Proklet je, proklet je ko spolno opći sa životinjom!”

Pokuđenost davanja prednosti imetku

6. Kur'an: “I bogatstvo pretjerano volite.”

7. Kur’an: “A ovi, oni život na Ovom svijetu vole zaista, a ništa ih se ne tiče Dan tegobni koji ih čeka.”

8. Allahov Poslanik, s.a.v.a., je rekao: “Dva gladna vuka u stadu koje je pastir njegov ostavio, jedan na njegovom početku, a drugi na njegovom kraju, ne mogu u njemu napraviti zlo koje u vjeri čovjeka muslimana napravi ljubav prema imetku i ugledu.”

9. Allahov Poslanik, s.a.v.a., je rekao: “Čuvajte se golobradih sinova imućnih ljudi i vladara jer nevolje koje oni donose gore su od nevolje koju donose djevice u njihovim tajnim odajama!”

Zadnji put promjenjen: %AM, %12 %314 %2015 %06:%Okt

TPL_GK_LANG_LOGIN_POPUP

fb iconTPL_GK_LANG_FB_LOGIN_TEXT