O Vjerovjesniku Časnom i Kur'anu Mudrom

Autor:
Muhammed, Božiji poslanik

Muhammed_20

Staza rječitosti: govor 157.

Allah je poslao Poslanika nakon što je neko vrijeme bilo prekinuto slanje poslanika. Ljudi su bili u drijemežu već dugo vremena, i usukanost užeta se opustila. On im je došao sa svjedočenjem onog što je prije njega objavljeno i sa svjetlom koje treba slijediti. To je Kur'an. Ako tražite od njega da govori, to neće činiti. Ali ja ću vam kazivati o njemu. Znajte, doista, da je u njemu znanje o tome što će se dogoditi, kazivanje o prošlosti, lijek za bolesti vaše i propis za sve što je među vama.

U to vrijeme neće ostati nijedna kuća, nijedan čador, a da tlačitelji neće unijeti jad i zadati im nesreću. Toga dana neće vam biti pomagača ni na nebu ni na zemlji. Za te poslove odabrali ste onoga koji ih nije dostojan i doveli ste ga na položaj koji nije za njega. Uskoro, Allah će Se osvetiti svakome onom koji je nasilje činio: jelom za jelo, pićem za piće, braneći ih divljom tikvicom gorkom i napajajući ih sokom mirhe i aloje. I doći će im strah za unutarnje i sablja za pokrivanje vanjsko.

Prijevod: Rusmir Mahmutćehajić i Mehmedalija Hadžić

وَ مِنْ خُطبَةٍ لهُ‏عليه السلام ينبه فيها على فضل الرسول الأعظم، و فضل القرآن

أَرْسَلَهُ عَلَى حِينِ فَتْرَةٍ مِنَ الرُّسُلِ، وَ طُولِ هَجْعَةٍ مِنَ الْأُمَمِ، وَ انْتِقَاضٍ مِنَ الْمُبْرَمِ؛ فَجَاءَهُمْ بِتَصْدِيقِ الَّذِي بَيْنَ يَدَيْهِ، وَ النُّورِ الْمُقْتَدَى بِهِ. ذلِكَ الْقُرْآنُ، فَاسْتَنْطِقُوهُ، وَ لَنْ يَنْطِقَ،وَ لَكِنْ أُخْبِرُكُمْ عَنْهُ: أَلَا إِنَّ فِيهِ عِلْمَ مَا يَأْتِي، وَ الْحَدِيثَ عَنِ الْمَاضِي، وَ دَوَاءَ دَائِكُمْ، وَ نَظْمَ مَا بَيْنَكُمْ.

و منهَا: فَعِنْدَ ذلِكَ لَايَبْقَى بَيْتُ مَدَرٍ وَ لاَ وَبَرٍ إِلاَّ وَ أَدْخَلَهُ الظَّلَمَةُ تَرْحَةً، وَ أَوْلَجُوا فِيهِ نِقْمَةً. فَيَوْمَئِذٍ لَا يَبْقَى لَهُمْ فِي السَّمَاءِ عَاذِرٌ، وَ لاَ فِي الْأَرْضِ نَاصِرٌ. أَصْفَيْتُمْ بِالْأَمْرِ غَيْرَ أَهْلِهِ، وَ أَوْرَدْتُمُوهُ غَيْرَ مَوْرِدِهِ. وَ سَيَنْتَقِمُ اللَّهُ مِمَّنْ ظَلَمَ، مَأْكَلاً بِمَأْكَلٍ، وَ مَشْرَباً بِمَشْرَبٍ، مِنْ مَطَاعِمِ الْعَلْقَمِ، وَ مَشَارِبِ الصَّبِرِ وَ الْمَقِرِ. وَ لِبَاسِ شِعَارِ الْخَوْفِ، وَ دِثَارِ السَّيْفِ.

Zadnji put promjenjen: %AM, %24 %310 %2014 %06:%Maj

TPL_GK_LANG_LOGIN_POPUP

fb iconTPL_GK_LANG_FB_LOGIN_TEXT