Pohvala Vjerovjesnika Časnog

Autor:
Muhammed, Božiji poslanik

Muhammed_14 

Staza rječitosti: govor  95.

Neka je hvala Bogu Koji je tako Prvi da ništa nije prije Njega, i tako Posljednji da ništa nije poslije Njega. On je tako Vidljiv, da ništa nije iznad Njega i tako Skriven, da ništa nije bliže od Njega.

Njegovo mjesto prebivanja najbolje je od mjesta svih, a podrijetlo njegovo najplemenitije je među podrijetlima svim u rudnicima plemenitosti i kolijevkama sigurnosti. Srca osoba čestitih naklonjena su njemu, a uzde pogleda upravljene su njemu. Njime je Allah pokopao pakost uzajamnu i ugasio ognjeve pobune. On ih je njime ujedinio kao braću i rastavio one koji su bili skupa. Preko njega On je uzvisio one iz sloja donjeg, a ponizio one iz gornjeg. Govor je njegov jasan, a šutnja je njegova kao govor.

Prijevod: Rusmir Mahmutćehajić i Mehmedalija Hodžić

وَ مِنْ خُطبَةٍ لهُ‏عليه السلام في اللَّه و في الرسول الْأَكْرَم

اللَّه تعالى

اَلْحَمْدُ لِلَّهِ الْأَوَّلِ فَلاَ شَيْ‏ءَ قَبْلَهُ، وَ الآخِرِ فَلاَ شَيْ‏ءَ بَعْدَهُ، وَ الظَّاهِرِ فَلا شَيْ‏ءَ فَوْقَهُ، وَ الْبَاطِنِ فَلاَ شَيْ‏ءَ دُونَهُ.

 و منها في ذكر الرسول‏ صلى الله عليه وآله وسلم: مُسْتَقَرُّهُ خَيْرُ مُسْتَقَرٍّ، وَ مَنْبِتُهُ أَشْرَفُ مَنْبِتٍ، فِي مَعَادِنِ الْكَرَامَةِ، وَ مَمَاهِدِ السَّلاَمَةِ؛ قَدْ صُرِفَتْ نَحْوَهُ أَفْئِدَةُ الْأَبْرَارِ، وَ ثُنِيَتْ إِلَيْهِ أَزِمَّةُ الْأَبْصَارِ، دَفَنَ للَّهُ بِهِ الضَّغَائِنَ، وَ أَطْفَأَ بِهِ الثَّوَائِرَ، أَلَّفَ بِهِ إِخْوَاناً، وَ فرَّقَ بِهِ أَقْرَاناً، أَعَزَّ بِهِ الذِّلَّةَ،  وَ أَذَلَّ بِهِ الْعِزَّةَ، كَلاَمُهُ بَيَانٌ، وَ صَمْتُهُ لِسَانٌ.

Zadnji put promjenjen: %AM, %24 %311 %2014 %06:%Maj

TPL_GK_LANG_LOGIN_POPUP

fb iconTPL_GK_LANG_FB_LOGIN_TEXT