Uvodna riječ za ciklus predavanja o proživljenju - vraćanja Bogu

Proživljenje - povratak Bogu

هوالعليم

 3. ciklus islamskih učenja i spoznaja

Proživljenje – povratak Bogu

svezak 1.

Allame Sejjid Muhammed Husejn Husejni Teherani

 

Neizmjerna hvala pripada jedino Voljenom Gospodaru, Vlasniku ljepote i plemenitosti! Gospodar Dobročinitelj, nakon što stvori čovjeka i podari mu uputu kroz Kreaciju, posredstvom šerijatske upute ogrnu ga počasnom odjećom kretanja ka savršenstvu.

اللّهُ وَلِىُّ الَّذِينَ آمَنُواْ يُخْرِجُهُم مِّنَ الظُّلُمَاتِ إِلَى النُّوُرِ

Allah je Zaštitnik onih koji vjeruju i On ih izvodi iz tminâ na Svjetlo.[1]

Neka su najplemenitiji selami poslanicima, odabranicima Božijeg puta i upute ka istinskim božanskim učenjima, koji čovječanstvo vodiše iz tminâ neznanja ka prostranstvima imana i svjetlostima božanskog znanja, i koji ga iz beživotnosti i mirovanja vinuše ka položaju prostranstva Apsoluta i otkrovenja zbilja!

Posebni selami i blagoslovi neka su najodabranijem stvorenju i miljeniku Allahovu, Muhammedu i njegovoj časnoj i čistoj porodici. Podnoseći teret božanskog pologa, oni uputiše karavanu čovječanstva ka susretu sa Gospodarom i glas zvona ove karavane prenesoše do ušiju svekolikog čovječanstva!

Srca ljudi ispuniše svetim dahom, svjetlošću, radošću i blagošću. Srca povezaše sa uzvišenim položajem Boga. Oni ispravno pokazaše put za prolazak preko opasnih uspona i kroz tjesnace duše. Upoznaše čovjeka sa istinskim razinama i postajama koje prolazi na ovom putovanju. Dovedoše ga do krajnje tačke, gdje je mjesto bliskih, istinoljubivih i iskrenih te ga uvedoše u Harem sigurnosti Božije. Mir svima njima!

Božija milost je htjela da ovaj ponizni rob tokom ramazanskih dana 1396. i ramazanskih noći 1399. god. po H.[2] vodi u neprekinutom nizu razgovor sa mnogobrojnom duhovnom braćom na temu proživljenja, koje je jedna od najljepših rasprava na području vjerovanja. Zahvalan sam Gospodaru, Milostivom i Svemilosnom, Koji je Svojom beskrajnom pomoći i podrškom učinio da ovi razgovori kroz niz predavanja poprime oblik knjige, koja će u krajnjem uvijek da bude naš podsjetnik.

Ova predavanja, koja će biti podijeljena na njih šezdeset i nekoliko, nude prikaz načina čovjekovog putovanja na Ovom svijetu i Svijetu iluzija i oholosti, načina promjene Kuće oholosti u Svijet zbilja te putovanja čovjeka ka Bogu, odnosno Cilju svih ciljeva. Kroz predavanja koja slijede uglavnom će biti govora o Imaginalnom svijetu – Berzahu, o obliku povezanosti duša na Ahiretu sa Ovim svijetom, načinu stvaranja meleka i njihovih obaveza, puhanju u Rog, umiranju svih stvorenja i potom oživljavanju svih njih, ustajanju čovjeka pred Bogom, o svjetovima Hašra i Našra, o svođenju računa, knjizi, nagrađivanju, predočavanju, ispitivanju, Vagi, Siratu, šefa'atu, zidinama, Džennetu i Džehennemu.

Knjiga obiluje kur'anskim ajetima, predajama Poslanika i Ehli-bejta, racionalnim i filozofskim dokazima i irfanskim temama. Onoliko koliko je to moguće, ne nedostaje čak ni moralnih propovijedi.

Ova rasprava će imati obim od otprilike deset svezaka, koji će činiti dio o proživljenju unutar cjelokupnog Ciklusa o islamskom učenju.

Cjelokupni Ciklus o islamskom učenju obuhvata cikluse: Spoznaja Allaha, Imamologija i Proživljenje, dok dio o propisima obuhvata teme vezane za Kur'an, džamiju, dovu, namaz, post, ahlak i neka druga pitanja. Uz Božiju pomoć, nadamo se da će ovo poslužiti svima koje bude zanimalo.

وَمَا تَوْفِيقِى إِلاَّ بِاللّهِ عَلَيْهِ تَوَكَّلْتُ وَإِلَيْهِ أُنِيبُ

A uspjeh moj zavisi samo od Allaha, u Njega se uzdam i Njemu se obraćam![3]

رَّبَّنَا عَلَيْكَ تَوَكَّلْنَا وَإِلَيْكَ أَنَبْنَا وَإِلَيْكَ الْمَصِيرُ

Gospodaru naš, u Tebe se uzdamo, Tebi se obraćamo i Tebi ćemo se i vratiti![4]

 وَ هُوَ المُستَعانُ وَ عَليهِ التُّكلانُ

Sejjid Muhammed Husejn Husejni Teherani


[1] El-Bekare, 2:257.

[2] 1976. i 1979. god. po solarnom brojanju. (Op. prev.)

[3] Hûd, 11:88.

[4] El-Mumtehine, 60:4.

Zadnji put promjenjen: %PM, %18 %709 %2013 %16:%Feb

TPL_GK_LANG_LOGIN_POPUP

fb iconTPL_GK_LANG_FB_LOGIN_TEXT