s prezijskog preveo: Ibrahim Avdić

Kada Allah, dž.š., u Kur’anu kaže da će 700 (7 klasova, u svakom po 100 zrna) puta uvećati naša djela, da li se to odnosi samo na naša djela ili i na nas same? Čovjek je uzročnik dobrog djela i svako djelo čini on sam.

إِنَّ اللّهَ اشْتَرَى مِنَ الْمُؤْمِنِينَ أَنفُسَهُمْ 

“Allah je od vjernika kupio duše i imetke njihove…”[1]

وَمِنَ النَّاسِ مَن يَشْرِي نَفْسَهُ ابْتِغَاء مَرْضَاتِ اللّهِ وَاللّهُ رَؤُوفٌ بِالْعِبَادِ

“A među ljudima je i onaj koji je prodao sebe (svoju dušu) tražeći zadovoljstvo Allahovo…”[2]

Ako Allah, dž.š., na ovaj način čini kupoprodaju sa djelom, onda će sigurno učiniti i istu kupoprodaju sa čovjekom. Ko uradi dobro djelo (npr. pokloni nešto), dobija 700 puta veću nagradu, a ko proda svoju dušu, Allah mu je 700 puta uveća.

Tako se u Kur'anu za Ibrahima, a.s., kaže:

إِنَّ إِبْرَاهِيمَ كَانَ أُمَّةً قَانِتًا لِلّهِ 

“Ibrahim je bio ummet, pokoran Allahu…”[3]

Znači, duše, kao što i ovaj primjer pokazuje, mogu biti uvećane 700 i više puta.

Kur’an poručuje: Čuvajte svoje duše, pazite na njih (‘Alejkum enfusekum), a ako to budete radili: ako ste na pravom putu, zalutali vam neće moći nauditi[4], jer šerijat i razum nalažu da prije očišćenja djela treba očistiti dušu. Zato Poslanik, s.a.v.a., kaže: “Ko nekog uputi na dobro djelo, piše mu se sevap.”

Iz Poslanikova, s.a.v.a., kazivanja: “Ja sam plod Ibrahimove dove”, može se zaključiti da će Ibrahim, a.s., biti učesnik u dobrim djelima svih muslimana, a do ovakvog stepena došao je pošto je nakon naredbe: “Pokori se!”, rekao: “Pokoravam se Gospodaru Svjetova.” Prema tome, ako pročistimo svoje duše, svako djelo bit će nam čisto.

U Kur'anu čitamo:

مَن جَاء بِالْحَسَنَةِ فَلَهُ عَشْرُ أَمْثَالِهَا وَمَن جَاء بِالسَّيِّئَةِ فَلاَ يُجْزَى إِلاَّ مِثْلَهَا وَهُمْ لاَ يُظْلَمُونَ

“A ko uradi loše djelo, bit će samo prema zasluzi kažnjen i neće im se nepravda učiniti.”[5]

Prenosi se, također, da je Poslanik, s.a.v.a., rekao: “Ako se neko boji Allaha, čitav se svijet njega boji.”

Zato se za Ibrahima kaže da je bio kao cijeli jedan ummet. Imam Ali iznosi slično mišljenje kada kaže: “Ko uđe na stazu Stvoritelja, On mu uvećaje, a ko skrene s te staze, ostaje samo jedan čovjek. Zato prenesi svoga Gospodara u sebe!”

Iz ovih ajeta i predaja vidi se da čovjek može postati manifestacijom Božijih svojstava, pa mu On uvećava sposobnosti. Postaje, naprimjer, milostiv kao čovječanstvo, hrabar kao cijeli ummet itd. Na isti način Poslanikova, s.a.v.a., duša toliko je uvećana da on njome obuhvata cjelokupnu Kreaciju Stvoritelja Uzvišenog.

[1] At-Tawba, 111.

[2] Al-Baqara, 207.

[3] An-Nahl, 120.

[4] Al-Ma’ida, 105.

[5] Al-An’am, 160.