VRLINE MJESECA REDŽEBA

Tri mjeseca u godini: redžeb, šaban i ramazan su veoma čas­­ni. Postoji mnoštvo predaja koje govore o njihovim vrli­na­ma.

Prenosi se od Božijeg Poslanika, s.a.v.a. da je rekao: “Mje­sec redžeb je veliki mjesec Božiji i nijedan mu mjesec nije ravan po vrlinama i poštovanju koje ima. Ratovanje pro­tiv nevjernika u ovom mjesecu je zabranjeno. Redžeb je mje­­sec Uzvišenoga Allaha, šaban je moj mjesec, a mjesec Ra­mazan je mjesec moga Ummeta. Onaj ko isposti jedan dan mje­seca redžeba zaslužit će veliko Božije zadovoljstvo, Bo­ži­ja srdžba bit će od njega udaljena i džehennemska kapija bitće za njega zatvorena.”

Od Musaa ibn Dža‘fera, a.s., se prenosi: “Od svakoga ko po­sti jedan dan mjeseca redžeba džehennemska vatra bitće uda­ljena za onoliko koliko iznosi jedna godina putovanja, a ono­me ko u njemu posti tri dana Džennet će biti obavezan (vadžib).”

Također je rekao: “Redžeb je ime rijeke u Džennetu, ko­jaje bjelja od mlijeka i slađa od meda; svako ko posti jedan dan u mjesecu redžebu svakako će iz te rijeke piti.”

Također, prenosi se od Imama Sadika, a.s., da je Božiji Po­slanik, s.a.v.a., rekao: “Mjesec redžeb je mjesec traženja op­rosta za moj ummet. Stoga, u ovom mjesecu mnogo tra­ži­te oprost jer Bog prašta i milostiv je. Mjesec redžeb se na­zi­va i asabb zato što se Božija milost u njemu mnogo izlijeva na moj Ummet. Tada mnogo izgovarajte riječi:

اَسْتَغْفِرُ اللّهَ وَاَسْئَلُهُ التَّوْبَةَ

“Tražim od Allaha da mi oprosti i da primi moje pokajanje”

Ibn Babavejh vjerodostojnim lancem prenosilaca prenosi od Salima da je rekao: “Otišao sam kod Imama Sadika, a.s. Bio je blizu kraj mjeseca redžeba. Do isteka mjeseca nije bilo ostalo više od nekoliko dana. Kada je mubarek pogled Ima­­ma pao na mene, upita me: ‘Da li si postio u ovom mje­se­cu?’ Odgovorih: ‘Ne, tako mi Allaha, o sine Božijeg Po­sla­nika.’ Imam reče: ‘Toliko si sevapa izgubio da njihovu mje­ru i količinu osim Allaha niko drugi ne zna. Zaista je ovo mjesec koji je Allah učinio boljim od drugih mjeseci, po­­štovanje njegovo je učinio velikim i za post u njemu On se obavezao da oplemeni i nagrađuje.’

Tada sam ja rekao: ‘O sine Božijeg Poslanika, ako bu­dem postio u preostalim danima ovog mjeseca, da li ću postići neke od nagrada onih koji su postili u njemu?’ Poručio je: ‘O Salime, svakog ko posti jedan dan s kraja ovog mjeseca Bog će učiniti sigurnim od žestine smrtnih muka, od stra­ho­te i užasa poslije smrti i od patnje u kaburu; ko posti dva dana s kraja ovog mjeseca, s lahkoćom će proći sirat; a ko po­sti tri dana s kraja ovog mjeseca, bit će siguran od velikog stra­ha Sudnjega dana, od njegovih žestina i užasa, dat će mu se oslobođenje (berat), spas i dozvola za ograđivanje od dže­hennemske vatre.’”

Postoji mnogo predaja koje govore o koristima posta u da­nima mjeseca redžeba u kojima se prenosi da ukoliko neko ne mogne postiti, da bi dobio nagradu za post toga dana, neka svaki dan sto puta prouči sljedeći tesbih:

سُبْحَانَ اللَهِ الْجَلِيلِ سُبْحَانَ مَنْ لاَ يَنْبَغِی التَّسْبِيحُ اِلاَّ لَهُ سُبْحَانَ الاَعَزِّ الاَكْرَمِ سُبْحَانَ مَنْ لَبِسَ الْعِزَّ وَهُوَلَهُ اَهْلٌ

“Neka je slavljen Uzvišeni Allah! Neka je slavljen Onaj osim Kojeg ne priliči slavljenje nikome! Neka je slavljen Naj­moćniji i Najplemenitiji! Neka je slavljen Onaj Koji se ogr­nuo Dostojanstvom i On ga je dostojan.”

Preporučena djela u mjesecu redžebu

1. Dova Imama Sedždžada, a.s., u danima redžeba

Ovu dovu dobro je učiti u svim danima mjeseca re­dže­ba. Prenosi se da je Imam Ali ibn Husejn, a.s., učio po­­red Kabe, početkom mjeseca redžeba:

يَا مَنْ يَمْلِكُ حَواَئِجَ السَّائِلِينَويَعْلَمُ ضَميرَ الصَّامِتِينَ لِكُلِّ مَسْئَلَةٍ مِنْكَ سَمْعٌ حَاضِرٌ وَجَوَابٌ عَتِيدٌ اَللَّهُمَّ وَ مَواعِيدُكَ الصَّادِقَةُ وَ اَيَادِيكَ الْفَاضِلَةُ وَ رَحْمَتُكَ الْوَاسِعَةُ فَاَسْئَلُكَ اَنْ تُصَلِّىَ عَلَى مُحَمَّدٍ وَآلِ مُحَمَّدٍ وَاَنْتَقْضِىَ حَوَائِجِى لِلدُّنْيَا وَالآخِرَةِ اِنَّكَ عَلَى كُلِّشَىْءٍ قَدِيرٌ

“O Ti koji posjeduješ potrebe onih koji traže, o Ti Koji znaš tajne onih koji šute, za svaku molbu kod Tebe je spremno uslišanje i pripremljen je odgovor. Bože, tako Ti istinitih obećanja, i mnoštva blagodati, i sveobuhvatne mi­losti, tražim od Tebe da blagosloviš Muhammeda i nje­govu porodicu i ispuniš mi potrebe, ovosvjetske i ono­svjet­ske, zaista Ti možeš sve.”

2. Dova Imama Sadika u danima redžeba

Ovu dovu Imam Sadik je učio u svim danima redžeba:

خَابَ الوَافِدُونَ عَلَى غَيْرِكَ وَخَسِرَ الْمُتَعَرِّضُونَ اِلاَّ لَكَ وَ ضَاعَ الْمُلِمُّونَ اِلاَّ بِكَوَ اَجْدَبَ الْمُنْتَجِعُونَ اِلاَّ مَنِ انْتَجَعَ فَضْلَكَ بَابُكَ مَفْتُوحٌ لِلرّاغِبِينَوَ خَيْرُكَ مَبْذُولٌ لِلطَّالِبِينَ وَ فَضْلُكَ مُبَاحٌ لِلسَّائِلِينَ وَ نَيْلُكَ مُتَاحٌلِلآمِلِينَ وَ رِزْقُكَ مَبْسُوطٌ لِمَنْ عَصَاكَ وَ حِلْمُكَ مُعْتَرِضٌ لِمَنْ نَاوَاكَ،عَادَتُكَ الاِحْسَانُ اِلَى الْمُسِيئِينَ وَ سَبِيلُكَ الاِبْقاَءُ عَلَى الْمُعْتَدِينَ،اَللَّهُمَّ فَاهْدِنِىهُدَى الْمُهْتَدِينَ وَ ارْزُقْنىِ اجْتِهَادَ الْمُجْتَهِدِينَ وَ لاتَجْعَلْنِى مِنَ الْغَافِلِينَ الْمُبْعَدِينَ وَ اغْفِرْلِى يَوْمَ الدِّينِ

“Propali su oni koji su se obratili nekom drugom osim Tebi, izgubili su oni koji su se okrenuli nekome osim Tebi, nastradali su oni koji su otišli nekom drugom osim Tebi i pogođeni su oskudicom oni koji su tražili opskrbu osim kod Tvoje dobrote. Tvoja vrata su otvorena za one koji Ti hrle, dobro Tvoje je dato onima koji traže, do­bro­ta Tvoja je dopuštena onima koji je žele, Tvoj dar je spr­e­­man za one koji se nadaju, opskrba Tvoja je ras­pro­str­ta i za one koji su prema Tebi neposlušni, a Tvoja bla­gost ob­u­hvata i one koji su Ti neprijatelji. Običaj Tvoj je do­bročinstvo prema grješnicima i Tvoj način je držanje u životu nasilnika. Bože, uputi me uputom upućenih, op­skr­bi me trudom onih koji se trude, a ne učini me od ne­mar­nih i prognanih i oprosti mi na Sudnjem danu!”

3. Dova Imama Sadika, a.s., u danima redžeba

Šejh Muhammed ibn Hasan Tusi u Misbahu kazuje da Mualla ibn Hunejs prenosi od Imama Sadika, a.s., da je re­kao: “Uči u mjesecu redžebu ovu dovu:

اَللَّهُمَّ اِنِّى اَسْئَلُكَ صَبْرَ الشّاكِرِينَ لَكَ وَعَمَلَ الْخَائِفِينَ مِنْكَ وَيَقِينَ الْعَابِدِينَ لَكَ اَللَّهُمَّ اَنْتَ الْعَلِىُّ الْعَظيمُ وَاَنَا عَبْدُكَ الْبَائِسُ الْفَقِيرُ اَنْتَ الْغَنِىُّ الْحَمِيدُ وَاَنَا الْعَبْدُ الذَّلِيلُ اَللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ وَآلِهِ وَامْنُنْ بِغِنَاكَ عَلَى فَقْرِى وَبِحِلْمِكَ عَلَى جَهْلِى وَبِقُوَّتِكَ عَلَى ضَعْفِى يَا قَوِىُّ يَا عَزيزُ اَللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ وَآلِهِ الاَوْصِيَاءِ الْمَرْضِيِّينَ وَاكْفِنىِ مَا اَهَمَّنىِ مِنْ اَمْرِ الدُّنْيَا وَالآخِرَةِ يَا اَرْحَمَ الرَّاحِمِينَ

‘Bože, tražim od Tebe strpljivost onih koji su Ti za­hval­ni, djela onih koji Te se boje i uvjerenost onih koji Ti robuju. Bože, Ti si Uzvišen i Veličanstven, a ja sam Tvoj bijedni i siromašni rob. Ti si Onaj koji je Bogat i Hva­ljen, a ja sam Tvoj ponizni rob. Bože, blagoslovi Mu­­­ham­meda i njegovu porodicu i daruj Svojim bo­gat­stvom moje siromaštvo, Svojom blagošću moje neznanje i Svo­jom snagom moju slabost. O Jaki, Silni Bože, bla­go­slovi Mu­hammeda i njegovu porodicu, namjesnike ko­ji­ma si za­dovoljan. O Najmilostiviji, zadovolji ono što me brine od ovosvjetskih i onosvjetskih pitanja.’”

4. Dova Allâhumme jâ zell-menni… u danima redžeba

Također se spominje da je mustehab učiti svakog dana ovu dovu:

اَللَّهُمَّ يَا ذَاالْمِنَنِ السَّابِغَةِ وَ الآلاَءِ الْوَازِعَةِ وَ الرَّحْمَةِ الْوَاسِعَةِ وَ الْقُدْرَةِالْجَامِعَةِ وَ النِّعَمِ الْجَسِيمَةِ وَ الْمَوَاهِبِ الْعَظِيمَةِ وَ الاَيَادِى الْجَمِيلَةِوَ الْعَطَايَا الْجَزِيلَةِ يَا مَنْ لاَيُنْعَتُ بِتَمْثِيلٍ وَ لاَ يُمَثَّلُ بِنَظِيرٍ وَ لاَ يُغْلَبُبِظَهِيرٍ يَا مَنْ خَلَقَ فَرَزَقَ و َاَلْهَمَ فَاَنْطَقَ وَ ابْتَدَعَ فَشَرَعَ وَ عَلاَفَارْتَفَعَ وَ قَدَّرَ فَاَحْسَنَ وَ صَوَّرَ فَاَتْقَنَ وَ احْتَجَّ فَاَبْلَغَ وَ اَنْعَمَ فَاَسْبَغَوَ اَعْطَى فَاَجْزَلَ وَ مَنَحَ فَاَفْضَلَ يَا مَنْ سَمَا فِى الْعِزِّ فَفَاتَ نَوَاظِرَ الاَبْصَارِوَ دَنَا فِى اللُّطْفِ فَجَازَ هَوَاجِسَ الاَفْكَارِ يَا مَنْ تَوَحَّدَ باِلْمُلْكِ فَلاَ نِدَّلَهُ فِی مَلَكُوتِ سُلْطَانِهِ وَ تَفَرَّدَ بِالآلاَءِ وَالْكِبْرِيَاءِ فَلاَ ضِدَّ لَهُفِى جَبَرُوتِ شَاْنِهِ يَا مَنْ حَارَتْ فِى كِبْرِيَاءِ هَيْبَتِهِ دَقَايِقُ لَطايِفِ الاَوْهَامِ وَ انْحَسَرَتْ دُونَاِدْرَاكِ عَظَمَتِهِ خَطَايِفُ اَبْصَارِ الاَنَامِ يَا مَنْعَنَتِ الْوُجُوهُ لِهَيْبَتِهِ وَ خَضَعَتِ الرِّقَابُ لِعَظَمَتِهِ وَ وَجِلَتِ الْقُلُوبُمِنْ خِيفَتِهِ اَسْئَلُكَ بِهَذِهِ الْمِدْحَةِ الَّتِى لاَ تَنْبَغِى اِلاَّ لَكَ وَ بِمَاوَاَيْتَ بِهِ عَلَى نَفْسِكَ لِدَاعِيكَ مِنَ الْمُؤْمِنِينَ وَ بِمَا ضَمِنْتَ الاِجَابَةَ فِيهِعَلَى نَفْسِكَ لِلدَّاعِينَ يَا اَسْمَعَ السَّامِعِينَ وَ اَبْصَرَ النَّاظِرِينَ وَ اَسْرَعَ الْحَاسِبِينَ يَا ذَاالْقُوَّةِ الْمَتِينَ صَلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ خَاتَمِ النَّبِيِّينَوَ عَلَى اَهْلِ بَيْتِهِ وَ اقْسِمْ لِى فِى شَهْرِنَا هَذَا خَيْرَ مَا قَسَمْتَ وَ احْتِمْ لِىفِی قَضَائِكَ خَيْرَ مَا حَتَمْتَ وَ اخْتِمْ لِى بِالسَّعَادَةِ فِيمَنْ خَتَمْتَوَ اَحْيِنِى مَا اَحْيَيْتَنِى مَوْفُوراً وَ اَمِتْنِى مَسْرُوراً وَ مَغْفُوراً وَ تَوَلَّ اَنْتَنَجَاتِى مِنْ مُسَائَلَةِ الْبَرْزَخِ وَادْرَاءْ عَنِّى مُنْكَراً وَ نَكِيراً وَاَرِعَيْنِىمُبَشِّراً وَ بَشِيراً وَ اجْعَلْ لِى اِلَى رِضْوَانِكَ وَ جِنَانِكَ مَصِيراً وَ عَيْشاً قَرِيراً وَ مُلْكاً كَبِيراً وَ صَلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ وَآلِهِ كَثِيراً

“Bože moj, Ti Koji mnogo daješ, Vlasniče ras­pro­str­tih dobročinstava, sveobuhvatne milosti, potpune moći, ve­li­kih blagodati, veličanstvenih darova, lijepih obećanja i obil­nih davanja. O Ti koji se ne možeš opisati uspo­red­bom niti navođenjem primjera i Koji ne možeš biti po­ra­žen ni uz pomoćdrugih.

O Ti koji stvori pa opskrbi, nadahnu i učini da govori, i bez prethodnog primjera ga izumi i započe, i uzvisi Se i on­da bi visok, i odredi mjeru pa to učini lijepim, i dade oblik pa učini savršenim, i donese dokaz i dostavi ga, i da­de blagodat i učini je obilnom, i darova pa poveća, i po­kloni pa doda.

O Ti koji si se uzdigao u dostojanstvu, tako da Te po­gle­di ne mogu dosegnuti, a tako Si blizak u dobro­duš­nos­ti da to prelazi predodžbe misli. O Ti koji si Jedini u vlas­ti. Njemu nema ravnog u vlasti i Jedini je sa blagodatima i veličinom, niko Mu se ne može suprotstaviti po snazi.

O Ti Čijom veličinom dostojanstva su zapanjene pre­ciz­ne i prefinjene misli. Pogledi oštrovidnih su ostali ne­moć­ni u zapažanju Njegovog Veličanstva.

O Ti pred Čijim su visokim položajem lica postala po­niz­na, i pred Čijim Veličanstvom su glave spuštene iz po­niznosti i pred Kim su od straha srca ustreptala, tražim od Tebe pravom ove hvale koja ne priliči nikom drugom osim Tebi i onim što si na Sebe preuzeo za vjernike koji Te dozivaju i time što si jamčio odazivanje onima koji Te dozivaju, o Ti koji najbolje čuješ, Koji najbolje vidiš i Ko­ji najbrže svodiš račune.

O Ti koji si velike snage, blagoslovi Muhammeda, pe­čat poslanika, i porodicu njegovu, i dodijeli mi u ovom mje­secu najbolje što dodjeljuješ, propiši za mene u svo­jimodredbama ono najbolje što si odredio, učini da moj ži­vot završi među sretnima, daj mi obilje opskrbe dok sam živ i učini da umrem u radosti i oprostu, te me spasi od pi­tanja u Berzahu. Udalji od mene Munkira i Nekira, a Mu­beš­ši­rai Bešira (dva meleka milosti) mi dovedi pred oči.

Odredi da mi sudbina bude Tvoje zadovoljstvo i Dže­n­net, sretan život i velika vlast. Neka je mnoštvo bla­go­slo­va Muhammedu i njegovu porodicu.”

Ova dova se uči i u mesdžidu Sa‘sa‘ah.[1]

5. U predajama se navodi i ova dova koja se uči u danima re­džeba:

اَللَّهُمَّ اِنِّى اَسْئَلُكَ بِالْمَوْلُودَيْنِ فِى رَجَبٍ مُحَمَّدِ بْنِ عَلِيٍّ الثَّانِى وَابْنِهِ عَلِىِّبْنِ مُحَمَّدٍ الْمُنْتَجَبِ وَاَتَقَرَّبُ بِهِمَا اِلَيْكَ خَيْرَ الْقُرَبِ يَا مَنْ اِلَيْهِالْمَعْرُوفُ طُلِبَ وَفِيمَا لَدَيْهِ رُغِبَ اَسْئَلُكَ سُؤَالَ مُقْتَرِفٍ مُذْنِبٍ قَدْاَوْبَقَتْهُ ذُنُوبُهُ وَاَوْثَقَتْهُ عُيُوبُهُ فَطَالَ عَلَى الْخَطَايَا دُؤُوبُهُ وَمِنَالرَّزَايَا خُطُوبُهُ يَسْئَلُكَ التَّوْبَةَ وَحُسْنَ الاَوْبَةِ وَالنُّزُوعَ عَنِالْحَوْبَةِ وَمِنَ النَّارِ فَكَاكَ رَقَبَتِهِ وَالْعَفْوَ عَمَّا فِى رِبْقَتِهِ فَاَنْتَ مَوْلاَىَاَعْظَمُ اَمَلِهِ وَثِقَتِهِ اَللَّهُمَّ واَسْئَلُكَ بِمَسَائِلِكَ الشَّرِيفَةِ وَوَسَائِلِكَ الْمُنِيفَةِ اَنْ تَتَغَمَّدَنِى فِى هَذَا الشَّهْرِ بِرَحْمَةٍ مِنْكَ وَاسِعَةٍ وَنِعْمَةٍوَازِعَةٍ وَنَفْسٍ بِمَا رَزَقْتَهَا قَانِعَةٍ اِلَى نُزُولِ الحَافِرَةِ وَمَحَلِّ الآخِرَةِ وَمَا هِىَاِلَيْهِ صَائِرَةٌ

“Bože moj, molim Te pravom dvojice rođenih u mje­se­cu redžebu, Muhammeda ibn Alija drugog (Imam Dže­vad, a.s.) i njegovog sina Alija ibn Muhammeda oda­bra­nog, približavam se pomoću njih dvojice Tebi, najboljom blis­košću.

O Ti kod Koga se traži lijepo i kod Koga je ono što se želi, molim Te kao grješnik kojeg su grijesi odveli u pro­past i koga su zarobili njegovi nedostaci i istrajnost na gri­jesima, a poslovi su mu pomiješani sa bolom i isku­še­njem, koji Te moli da primiš pokajanje i daš lijep po­vra­tak, odvojenost od grijeha, spas od vatre i oprost za ono što nosi za vratom. Ti si, o Zaštitniče, njegova najveća nada i oslonac. Bože moj, molim Te, tako Ti časnih na­red­­bi i uzvišenih sredstava, obaspi me u ovom mjesecu Svo­jom sveobuhvatnom milošću i rasprostrtim bla­go­da­ti­ma. Daj mi dušu koja će biti zadovoljna onim čime je op­skrb­lju­­­ješ, sve dok ne dospije u kabur i vječno ahiretsko bo­ra­viš­­te.”

6. Dova Ja Men erdžûhu li kullihajr

Prenosi se da je Muhammed ibn Zekvan rekao: “Re­kao sam Imamu Sadiku, a.s.: ‘Žrtvujem se za te! Ovo je mje­sec redžeb, poduči me dovi u njemu zbog koje će mi Uz­višeni dati koristi!’

Imam je odgovorio: ‘Piši:

بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمنِ الرَّحيمِ

i prouči svakog dana redžeba ujutro i naveče, poslije dnev­nih i noćnih namaza:

يَا مَنْ اَرْجُوهُ لِكُلِّ خَيْرٍ وَآمَنُ سَخَطَهُ عِنْدَ كُلِّ شَرٍّ يَا مَنْ يُعْطِى الْكَثِيرَ بِالْقَلِيلِ يَا مَنْ يُعْطِى مَنْ سَئَلَهُ يَا مَنْ يُعْطِى مَنْ لَمْ يَسْئَلْهُ وَمَنْ لَمْ يَعْرِفْهُ تَحَنُّناً مِنْهُ وَرَحْمَةً اَعْطِنِى بِمَسْئَلَتِى اِيَّاكَ جَمِيعَ خَيْرِ الدُّنْيَا وَجَمِيعَ خَيْرِ الآخِرَةِ وَاصْرِفْ عَنِّى بِمَسْئَلَتِى اِيَّاكَ جَمِيعَ شَرِّ الدُّنْيَا وَشَرِّ الآخِرَةِ فَاِنَّهُ غَيْرُ مَنْقُوصٍ مَا اَعْطَيْتَ وَزِدْنِى مِنْ فَضْلِكَ يَا كَرِيمُ يَا ذَاالْجَلاَلِ وَالاِكْرَامِ يَا ذَاالنَّعْمَاءِ وَالْجُودِ يَا ذَاالْمَنِّ وَالطَّوْلِ حَرِّمْ شَيْبَتِى عَلَى النَّارِ

“U ime Allaha Milostivog Samilosnog.”

“O Ti od Kojeg sa nadam svakom dobru i tražim si­gur­nost od Njegove srdžbe u svakom zlu. O Ti Koji daješ mno­go za malo, Koji daješ svima koji traže od Tebe, o Ti koji iz blagosti i milosti Svoje daješ i onom ko od Tebe ne traži i onom ko Te ne poznaje. Daj mi – zato što sam od Tebe tražio – sva dobra Ovog i Onog svijeta i odvrati od mene zbog toga sva zla Ovog i Onog svijeta. Zaista se ono što Ti daješ ne može umanjiti, pa mi uvećaj iz Svoje do­brote, o Plemeniti.”

“O Uzvišeni i Plemeniti, Vlasniče blagodati i ve­li­ko­duš­nosti, i Posjedniče darivanja i davanja, zabrani moju si­jedu bradu džehennemskoj vatri.”

7. Prenosi se od Božijeg Poslanika, s.a.v.a., da će onome ko u mjesecu redžebu stotinu puta prouči:

اَسْتَغْفِرُ اللَّهَ الَّذِى لاَ اِلَهَ اِلاَّ هُوَ وَحْدَهُ لاَ شَرِيكَ لَهُ وَاَتُوبُ اِلَيْه

“Tražim oprost od Allaha, osim Kojeg drugog boga ne­ma, Jedinog, Koji nema premca i kajem se pred Njim.”

a zatim udijeli sadaku, Uzvišeni Allah učiniti da njegov kraj bude u dobru i oprostu, a onom ko bude proučio če­ti­ri stotine puta, upisat će nagradu sto šehida.

8. Također se prenosi od Božijeg Poslanika, s.a.v.a., da će Uzvišeni Allah onome ko u mjesecu redžebu hiljadu puta prouči لاَ اِلَهَ اِلاَّ اللّهُ (nema boga osim Allaha) upisati stotinu hiljada sevapa i izgradit će za njega stotinu gradova u Džennetu.

9. Prenosi se da ako neko u mjesecu redžebu u vrijeme sa­ba­ha i u vrijeme akšama sedamdeset puta prouči اَسْتَغْفِرُ اللّهَ وَاَتُوبُ اِلَيْهِ, i kada završi, podigne ruke i izgovori اَللّهُمَّ اغْفِرْ لى وَتُبْ عَلَىَّ, pa sa Ovog svijeta preseli u mjesecu redžebu, Allah će njime biti zadovoljan i vatra ga neće obuhvaćati zbog bereketa ovog mjeseca.

10. Tokom čitavog ovog mjeseca hiljadu puta proučiti, da bi nam Milostivi Bog oprostio:

اَسْتَغْفِرُ اللّهَ ذَا الْجَلاَلِ وَالاِكْرَامِ مِنْ جَمِيعِ الذُّنُوبِ وَالآ ثامِ

“Tražim oprost od Allaha, Uzvišenog i Plemenitog, za sve prestupe i grijehe.”

11. Prenosi se od Božijeg Poslanika, s.a.v.a., da postoji mno­go vrlina u učenju sure Ihlas deset hiljada, hiljadu ili sto­­ti­nu puta u mjesecu redžebu, a također se prenosi da će on­ajko u petku mjeseca redžeba stotinu puta prou­či suru Ih­lasna Sudnjem danu imati svjetlo koje će ga vo­diti u Džen­net.

12. Prenosi se da onaj ko u redžebu posti jedan dan i klanja če­tiri rekata, učeći na prvom rekatu stotinu puta Ajetu-l-kur­siju, a na drugom dvije stotine puta suru Ihlas neće um­rijeti sve dok ne vidi svoje mjesto u Džennetu ili dok ga ne vidi neko drugi za njega.

13. Također, prenosi se od Božijeg Poslanika, s.a.v.a., da za ono­ga ko u petku mjeseca redžeba između podne i ikin­di­je klanja četiri rekata i na svakom rekatu prouči jed­nom Fatihu, sedam puta Ajetu-l-kursiju i pet puta suru Ihlas, a potom deset puta izgovori:

اَسْتَغْفِرُ اللّهَ الَّذِى لاَ اِلَهَ اِلاَّ هُوَ وَ اَسْئَلُهُ التَّوْبَةَ

“Tražim oprost od Allaha, od Kojeg drugog boga ne­mai molim ga da primi pokajanje”

Uzvišeni Allah će pisati svaki dan po hiljadu sevapa, po­čevši od dana kada je klanjao ovaj namaz, pa sve do dana njegovog preseljenja sa Ovog svijeta, dat će mu za sva­ki proučeni ajet jedan grad od crvenog rubina u Džen­ne­tu, za svako proučeno slovo dvor od bijelog bisera, vjen­čat će ga hurijama i bit će s njim potpuno zado­vo­ljan, njegovo ime će se upisati među one koji čine ibadet i nje­go­vo prebivalište bit će sreća i oprost.

14. Lijepo je postiti tri dana ovog mjeseca tako da ti dani bu­du četvrtak, petak i subota, jer se prenosi da će onome ko posti ova tri dana u jednom od haram mjeseci Uz­vi­še­ni Allah upisati nagradu devetsto godina ibadeta.

15. Klanjati šezdeset rekata u toku cijelog redžeba: svaku noć po dva rekata, te na svakom rekatu jednom proučiti Fa­ti­hu, tri puta suru Kafirun i jednom Ihlas. Kada se pre­­da se­lam, podignu se ruke i izgovori:

لاَ اِلَهَ اِلاَّ اللَّهُ وَحْدَهُ لاَ شَرِيكَ لَهُ لَهُ الْمُلْكُ وَ لَهُ الْحَمْدُ يُحِْيى وَ يُمِيتُ وَ هُوَ حَىٌّ لاَ يَمُوتُ بِيَدِهِ الْخَيْرُ وَ هُوَ عَلَى كُلِّ شَىْءٍ قَديرٌ وَ اِلَيْهِ الْمَصِيرُ وَ لاَ حَوْلَ وَ لاَ قُوَّةَ اِلاَّ بِاللَّهِ الْعَلِىِّ الْعَظِيمِ اَللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ النَّبِىِّ الاُمِّىِّ وَ آلِهِ

“Nema boga osim Allaha Jedinog, Koji nema su­dru­ga, Njemu pripada vlast i Njemu pripada hvala, On daje smrt i život, On je Živi koji ne umire, u Njegovoj ruci je do­bro, On sve može i Njemu se vraća. Nema sna­ge niti moći mimo Uzvišenog Allaha. Bože moj, bla­goslovi vje­­rovjesnika Muhammeda i njegovu po­ro­dicu.”

Kada se završi učenje dove, rukama se potare lice.

Prenosi se od Božijeg Poslanika, s.a.v.a., da će ono­meko obavi ovo djelo (ove namaze) Uzvišeni Allah us­li­šati dovu i dodijeliti mu nagradu šezdeset obavljanja Hadža i umre.

16. Prenosi se od Božijeg Poslanika, s.a.v.a., da je onaj ko u bilo kojoj noći mjeseca redžeba na dva rekata namaza pro­uči sto puta suru Ihlas poput onoga ko je na Božijem pu­tu postio sto godina i Uzvišeni Allah će mu iz Svoje mi­losti podariti sto dvoraca u Džennetu, svaki u su­sjed­stvu jednog od poslanika, a.s.

17. Prenosi se, također, od Božijeg Poslanika, s.a.v.a., da će onome ko u jednoj od noći mjeseca redžeba klanja deset rekata namaza i na svakom rekatu prouči jednom Fatihu, su­ru Kafirun i tri puta suru Ihlas Uzvišeni Allah op­ros­ti­ti sve grijehe koje je počinio.

18. Prenosi se od Imama Alija ibn Ebi Taliba, a.s., da je Bo­ži­ji Poslanik, s.a.v.a., rekao:

“Onome ko u svakom danu i noći redžeba, šabana i Ra­­mazana prouči po tri puta Fatihu, Ajetu-l-kursiju, sureKa­firun, Ihlas, Feleq i Nas i potom tri puta prouči:

 سُبْحَانَ اللّهِ وَالْحَمْدُ لِلّهِ وَلاَاِلَهَ اِلاَّ اللّهُ وَاللّهُ اَكْبَرُ وَلاَ حَوْلَ وَلاَ قُوَّةَ اِلاَّ بِاللّهِ الْعَلِىِّ الْعَظِيم

pa tri puta prouči:

اَللّهُمَّ صَلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ وَآلِ مُحَمَّدٍ,

potom tri puta prouči:

اَللَّهُمَّ اغْفِرْ لِلْمُؤْمِنِينَ وَالْمُؤْمِنَاتِ

i onda prouči četiri stotine puta:

 اَسْتَغْفِرُ اللّهَ وَاَتُوبُ اِلَيْهِ

Uzvišeni Allah će oprostiti grijehe i kada bi bili broj­ni poput kapi kiše, listova drveća i morske pjene.”

19. Postoji i predaja u kojoj se preporučuje učenje لاَاِلَهَ اِلاَّ اللَّهُ hiljadu puta svake noći mjeseca redžeba.

Pohvalna djela u noći Regaiba

Znaj da je prva noćuoči petka u mjesecu redžebu noćregaiba, odnosno lejletu-regaib, i u vezi s njom od Božijeg Poslanka, s.a.v.a., prenose se djela u kojima je mnogo koristi.

Jedna od njih je da se zbog sljedećeg djela opraštaju mnogi gri­jesi. Naime, svakome ko obavi ovaj namaz Uzvišeni Allah će u njegovoj prvoj noćiu kaburu nagradu za namaz poslati u naj­ljepšem obliku nasmijanog, svijetlog i rječitog. Onda će mu na­maz reći: “O dragi moj, blago tebi koji si spašen od svake že­stine i tegobe.” Preminuli će upitati: “A ko si ti? Tako mi Boga, nisam vidio ljepše lice od tvoga lica, nisam čuo govor sla­đi od tvoga govora i nisam osjetio miris ljepši od tvoga mi­ri­sa!” Reci će: “Ja sam nagrada onog namaza koji si klanjao u toj i toj noći tog i tog mjeseca te i te godine, noćas sam došao kod tebe da bih ispunio tvoje pravo, da ti budem drug u tvojoj sa­moći i da od tebe otklonim užas, a kada se puhne u rog na ki­jametskom danu, ja ću iznad tebe napraviti hlad. Budi ra­dos­tan, jer dobro od tebe nikada neće biti oduzeto.”

Ovo djelo se obavlja na sljedeći način:

Postiti prvi četvrtak mjeseca redžeba, a kada nastupi noć, od­nosno kada bude noć uoči petka, klanjati dvanaest rekata na­­maza između akšama i jacije, predati selam na svakom dru­gom re­katu, odnosno klanjati po dva rekata i na svakom rekatu proučiti Fa­tihu jednom, tri puta suru Kadr i dvanaest puta suru Ihlas. Na­kon što se obavi namaz sedamdeset puta se iz­govori:

اَللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ النَّبِىِّ الاُمِّىِّ وَ عَلَى آلِهِ

onda se učini sedžda na kojoj se sedamdeset puta izgovori:

سُبُّوحٌ قُدُّوسٌ رَبُّ الْمَلاَئِكَةِ وَ الرُّوح

Po završetku se ustane sa sedžde i sedamdeset puta iz­go­vo­ri:

رَبِّ اغْفِرْ وَ ارْحَمْ وَ تَجَاوَزْ عَمَّا تَعْلَمُ اِنَّكَ اَنْتَ الْعَلِىُّ الاَعْظَمُ

onda se ponovo učini sedžda i sedamdeset puta izgovori:

سُبُّوحٌ قُدُّوسٌ رَبُّ الْمَلاَئِكَةِ وَ الرُّوحِ

onda se zatraži želja koja će, ako Bog da, biti uslišana.

U ovom mjesecu je lijepo obaviti umru. Prenosi se da je Ali ibn Husejn, a.s., obavljao umru u ovom mjesecu. Pro­vo­dio bi dan i noć klanjajući pored Kabe. I noću i danju stalno bi bio na sedždi i od njega se mogao čuti sljedeći zikr koji je iz­govarao dok je bio na sedždi:

 عَظُمَ الذَّنْبُ مِنْ عَبْدِكَ فَلْيَحْسُنِ الْعَفْوُ مِنْ عِنْدِكَ.

Djela u noćima i danima mjeseca redžeba

Prva noć

Ovo je časna noć i neka od djela koja se obavljaju u njoj su:

1. Kada ugledaš mlađak, reci:

اَللَّهُمَّ اَهِلَّهُ عَلَيْنَا بِالاَمْنِ وَ الاِيـمَانِ وَ السَّلاَمَةِ وَ الاِسْلاَمِ رَبِّى وَ رَبُّكَ اللَّهُ عَزَّوَجَلَّ

“Bože moj, daj nam s pojavom mladog mjeseca si­gur­nost, vjerovanje, spas i predanost. Moj Gospodar i tvoj Go­spo­dar (o mjeseče) je Allah Moćni i Uzvišeni.”

Također se prenosi da je Božiji Poslanik, s.a.v.a., prilikom viđenja mlađaka redžeba izgovarao sljedeće riječi:

اَللَّهُمَّ بَارِكْ لَنَا فِى رَجَبٍ وَ شَعْبانَ وَ بَلِّغْنَا شَهْرَ رَمَضَانَ

“Bože naš, blagoslovi nas u redžebu i šabanu i uve­di nas u mjesec Ramazan…

وَ اَعِنَّا عَلَى الصِّيَامِ وَ الْقِيَامِ وَ حِفْظِ اللِّسَانِ وَ غَضِّ الْبَصَرِ

Pomozi nam u postu, noćnom namazu i čuvanju je­zika i pogleda…

َولاَ تَجْعَلْ حَظَّنَا مِنْهُ الْجُوعَ وَالْعَطَشَ

I ne učini da glad i žeđ budu naši jedini udjeli u ovom mjesecu.”

2. Obavljanje gusula. Od Božijeg Poslanika, s.a.v.a., pre­­nosi se da će onaj ko osvane u mjesecu redžebu i oba­vi gusul na početku, sredini i na kraju ovog mje­se­ca biti čist od grijeha kao da je tek rođen.

3. Poslije akšamskog namaza klanjati dvadeset rekata, a na svakom rekatu proučiti Fatihu i suru Ihlas, pre­da­jući selam nakon svaka dva rekata, da bi bili sa­ču­­va­ni onaj ko obavi taj namaz, njegova porodica, djeca i ime­tak, te da bi bio zaštićen od kaburskog aza­­ba i da bi preko sirata prešao bez obračuna, po­put munje.

4. Obaviti dva rekata poslije jacije, na prvom rekatu pro­uči­ti Fatihu, suru Šerh i tri puta suru Ihlas, a na dru­gom rekatu proučiti Fatihu, sure Šerh, Ihlas, Nas i Fe­leq. Poslije predavanja selama tri puta izgovoriti لاَاِلَهَ اِلاَّ اللَّهُ i proučiti trideset salavata da bi nam Uz­vi­šeni Allah op­rostio sve grijehe kao da smo tek ro­đe­ni.

5. Prenosi se da je Imam Ali ibn Ebi Talib, a.s., volio če­ti­ri noći provesti u noćnom namazu i ibadetu. Te noći su: prva noć mjeseca redžeba, noć polovine šabana, noć Ramazanskog bajrama i noć hadžijskog, odnosno Kur­ban-bajrama. Također, prenosi se od Imama Mu­ham­­meda Dževada, a.s., da je rekao: “Pohvalno je za sveda prouče ovu dovu u prvoj noći redžeba, nakon ja­cije:

اَللَّهُمَّ اِنِّى اَسْئَلُكَ بِاَنَّكَ مَلِكٌ وَ اَنَّكَ عَلَى كُلِّ شَىْءٍ مُقْتَدِرٌ وَ اَنَّكَ مَا تَشَاءُ مِنْ أَمْرٍ يَكُونُ

Bože moj, tražim od Tebe jer Ti si Vladar i Ti sve mo­žeš i biva ono što Ti hoćeš…

اَللَّهُمَّ اِنِّى اَتَوَجَّهُ اِلَيْكَ بِنَبِيِّكَ مُحَمَّدٍ نَبِىِّ الرَّحْمَةِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَآلِهِ

Bože moj, obraćam Ti se Tvojim Poslanikom Mu­ham­medom, poslanikom milosti, neka su Tvoji bla­go­slo­vi njemu i njegovoj porodici.

يَا مُحَمَّدُ يَا رَسُولَ اللَّهِ اِنِّى اَتَوَجَّهُ بِكَ اِلَى اللَّهِ رَبِّكَ وَ رَبِّى لِيُنْجِحَ بِكَ طَلِبَتِى

Muhammede, Božiji Poslaniče, zaista se tobom ob­ra­ćam Allahu, Gospodaru tvom i Gospodaru mom, da bi mi se posredstvom tebe ispunila želja.

اَللَّهُمَّ بِنَبِيِّكَ مُحَمَّدٍ وَالاَئِمَّةِ مِنْ اَهْلِ بَيْتِهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَعَلَيْهِمْ اَنْجِحْ طَلِبَتِى

Bože moj, tako Ti Poslanika Muhammeda i imama iz njegovog Ehli-bejta, neka su blagoslovi Božiji na njega i na njih i ispuni mi želju.

Kada završiš učenje dove, iznesi svoju potrebu.

Prvi dan redžeba

Ovo je častan dan u kojem su preporučena sljedeća djela:

1. Post

Prenosi se da se Nuh, a.s., u ovom danu ukrcao u la­đu i da je naredio svojim saputnicima da ovaj dan po­ste.

2. Obavljanje gusula

Nakon obavljenog gusula klanjati namaz Selmana, r.a. tako što se klanja deset rekata, nakon svaka dva re­kata preda se selam a na svakom rekatu se prouči jed­nom Fatiha i po tri puta sure Ihlas i Kafirun. Na­kon svakog predanog selama dižu se ruke i izgovara:

لاَ اِلَهَ اِلاَّ اللَّهُ وَحْدَهُ لاَ شَرِيكَ لَهُ، لَهُ الْمُلْكُ وَ لَهُ الْحَمْدُ يُحِْيى وَ يُمِيتُ

“Nema boga osim Allaha, Jedinoga, Koji nema su­druga, Njemu pripada vlast i Njemu pripada hvala, i On daje i život i smrt…

وَ هُوَ حَىُّ لاَ يَمُوتُ بِيَدِهِ الْخَيْرُ وَ هُوَ عَلَى كُلِّ شَىْءٍ قَدِيرٌ

On je Živi Koji ne umire, u Njegovoj ruci je sve dobro i On može sve.

Nakon toga proučiti:

اَللَّهُمَّ لاَ مَانِعَ لِمَا اَعْطَيْتَ وَ لاَ مُعْطِىَ لِمَا مَنَعْتَ وَ لاَ يَنْفَعُ ذَا الْجَدِّ مِنْكَ الْجَدُّ

“Bože moj, nema toga ko bi spriječio Tvoje da­va­­nje, niti toga ko bi dao onome kome si Ti za­bra­nio, ni toga kojeg bi trud njegov učinio neovisnim o Tebi.”

Onda rukama potrati lice.

Ovaj namaz klanjati i u danu polovine redžeba na is­ti način, s tim da umjesto gornje rečenice u dovi po­sli­je عَلَى كُلِّ شَىْءٍ قَدِيرٌ treba proučiti:

اِلَهاً وَاحِداً اَحَداً فَرْداً صَمَداً لَمْ يَتَّخِذْ صَاحِبَةً وَلاَ وَلَداً

“On je Bog, Jedan, Jedini, Jedinstveni, Kome se sva­ko obraća, Koji nije uzeo drûgu niti ima djeteta.”

I u posljednjem danu mjeseca obaviti isto, s tim da se u dovi nakon عَلَى كُلِّ شَىْءٍ قَدِيرٌ uči:

وَ صَلَّى اللَّهُ عَلَى مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ الطَّاهِرِينَ وَ لاَ حَوْلَ وَ لاَ قُوَّةَ اِلاَّ بِاللَّهِ الْعَلِىِّ الْعَظِيمِ

“Neka su blagoslovi Božiji na Muhammeda i na nje­­govu čistu porodicu, nema snage niti moći bez Al­la­­ha, Uzvišenog i Veličanstvenog.”

Zatim se rukama potare lice i zatraži ispunjenje že­lje.

Bijeli dani (Ejjamul-bîd)

1. Trinaesta noć

Znaj da je mustehab u redžebu, šabanu i Ramazanu da se u trinaestoj noći klanjaju dva rekata i da se na svakom re­ka­tu prouči jednom Fatiha, Ja sin, Mulk i Ihlas, u četrnaestoj noći dva puta po dva rekata na isti način, a u petnaestoj noći tri puta po dva rekata, također na isti način.

Prenosi se od Dža‘fera Sadika, a.s., da će onaj ko postupi ova­ko postići sve vrline ovih triju mjeseci i biće mu op­roš­te­ni svi grijesi, osim pripisivanja Bogu druga (širk).

2. Trinaesti dan

Trinaesti dan je prvi bijeli dan i post u ovom danu i u slje­dećadva dana donosi mnogo nagrada. U ovom danu, prema po­znatoj predaji, trideset godina poslije godine slona (‘âmul­-fîl) desilo se sretno rođenje vladara pravovjernih, Ali­ja ibn Ebi Taliba, a.s., unutar Veličanstvene Kabe.

3. Djela noći polovine redžeba

Ovo je časna noć i u njoj se preporučuju sljedeća djela:

1. Obavljanje gusula,

2. Noćni namaz,

3. Imam Sadik, a.s., poručio je da se u noći polovine re­dže­ba klanja dvanaest rekata namaza i na svakom re­ka­tu prouči Fatiha i neka sura. Kada se završi namaz, pro­uče se po četiri puta Fatiha, Nas, Feleq, Ihlas, Aje­tu-l-kursija i nakon toga četiri puta se kaže:

 سُبْحَانَ اللَّهِ وَ الْحَمْدُ لِلَّهِ وَ لاَ اِلَهَ اِلاَّ اللَّهُ وَ اللَّهُ اَكْبَر

a nakon ovoga se prouči:

 اَللَّهُ اَللَّهُ رَبِّى لاَ اُشْرِكُ بِهِ شَيْئًا وَ مَا شَاءَ اللَّهُ لاَ قُوَّةَ اِلاَّ بِاللَّهِ الْعَلِىِّ الْعَظِيمِ.

Isto djelo na isti način obavlja se i u dvadeset sedmoj noći.

4. Djela dana polovine redžeba

1. Obaviti gusul

2. Klanjati četiri rekata i nakon namaza podići ruke za do­vu i proučiti:

اَللَّهُمَّ يَا مُذِلَّ كُلِّ جَبَّارٍ وَ يَا مُعِزَّ الْمُؤْمِنِينَ

Bože moj, Koji unizuješ svakog tlačitelja nasilnika i daješ moć vjernicima…

اَنْتَ كَهْفِى حِينَ تُعْيِـينِى الْمَذَاهِبُ وَ اَنْتَ بَارِئُ خَلْقِى رَحْمَةً بِى وَ قَدْ كُنْتَ عَنْ خَلْقِى غَنِيًّا

Ti si moje sklonište onda kada zaostajem od pu­te­va, Ti si me stvorio iz milosti prema meni, a nisi imao ni­kakvu potrebu za mojim stvaranjem…

وَ لَوْ لاَ رَحْمَتُكَ لَكُنْتُ مِنَ الْهَالِكِينَ

Da nije bilo Tvoje milosti, uistinu bih bio među oni­ma koji su propali…

وَ اَنْتَ مُؤَيِّدِى بِالنَّصْرِ عَلَى اَعْدَائِى وَ لَوْ لاَ نَصْرُكَ اِيَّاىَ لَكُنْتُ مِنَ الْمَفْضُوحِينَ

Ti me pomažeš protiv neprijatelja, a da ne bi Tvoje pomoći, zaista bih bio od onih koji su osramoćeni…

يَا مُرْسِلَ الرَّحْمَةِ مِنْ مَعَادِنِهَا وَ مُنْشِئَ الْبَرَكَةِ مِنْ مَوَاضِعِهَا

O Ti Koji šalješ milost iz njenih izvora i uzdižeš bla­godati sa njihovih mjesta…

يَا مَنْ خَصَّ نَفْسَهُ بِالشُّمُوخِ وَ الرِّفْعَةِ فَاَوْلِيَاؤُهُ بِعِزِّهِ يَتَعَزَّزُونَ

O Ti Koji si Sebe izdvojio visinom položaja i zato su Tvoji prijatelji Tvojom moći postali moćni…

وَ يَا مَنْ وَضَعَتْ لَهُ الْمُلُوكُ نِيرَ الْمَذَلَّةِ عَلَى اَعْنَاقِهِمْ فَهُمْ مِنْ سَطَوَاتِهِ خَائِفُونَ

O Ti pred Kojim vladari na vratovima nose halke po­niženja i u strahu su od Tvoje moći…

اَسْئَلُكَ بِكَيْنُونِيَّتِكَ الَّتِى اشْتَقَقْتَهَا مِنْ كِبْرِيَائِكَ وَاَسْئَلُكَ بِكِبْرِيَائِكَ الَّتِى اشْتَقَقْتَهَا مِنْ عِزَّتِكَ

Molim Te, tako Ti stvaranja koje si odvojio iz Svo­jeg Veličanstva, i tako Ti Veličanstva koje si izveo iz Svo­je Moći…

وَ اَسْئَلُكَ بِعِزَّتِكَ الَّتِى اسْتَوَيْتَ بِهَا عَلَى عَرْشِكَ فَخَلَقْتَ بِهَا جَمِيعَ خَلْقِكَ

Molim Te, tako Ti moći kojom si zagospodario Ar­šomi kojom si stvorio sva stvorenja Svoja…

فَهُمْ لَكَ مُذْعِنُونَ اَنْ تُصَلِّىَ عَلَى مُحَمَّدٍ وَاَهْلِ بَيْتِهِ

…pa su ti ona pokorna, blagoslovi Muhammeda i nje­go­vu porodicu.”

U predaji se navodi da ako čovjek koji je zbog ne­če­ga tužan prouči ovu dovu, Uzvišeni Allah će mu ot­klo­niti tu brigu i tugu.

Djela dvadeset sedme noći (noć slanja Poslanika)

Noću kojoj je Poslanik, s.a.v.a., poslan je puna bla­go­slo­va. Prenosi se od Ebu Dža‘fera, Imama Dževada, a.s., da je re­kao: “Zaista u redžebu postoji noć koja je bolja od svega što Sunce obasjava, a to je dvadeset i sedma noć redžeba. U ju­tru nakon ove noći poslan je Božiji poslanik, s.a.v.a., i za­is­ta je za onoga ko djeluje u toj noći određena nagrada kao za šez­deset godina djelovanja.”

Djela koja se preporučuju u ovoj noći:

1. Obaviti gusul

2. Proučiti sljedeću dovu:

اَللَّهُمَّ اِنِّى اَسْئَلُكَ بِالتَّجَلِى الاَعْظَمِ فِى هَذِهِ اللَّيْلَةِ مِنَ الشَّهْرِ الْمُعَظَّمِ وَالْمُرْسَلِ الْمُكَرَّمِ

“Bože moj, tako Ti najvećeg očitovanja u ovoj noći, koja pripada ovom velikom mjesecu, i tako Ti ple­me­nitog Poslanika…

اَنْ تُصَلِّىَ عَلَى مُحَمَّدٍ وَآلِهِ وَاَنْ تَغْفِرَ لَنَا مَا اَنْتَ بِهِ مِنَّا اَعْلَمُ

Blagoslovi Muhammeda i njegovu porodicu i opro­s­ti nama ono što Ti bolje znaš od nas…

يَا مَنْ يَعْلَمُ وَ لاَ نَعْلَمُ اَللَّهُمَّ بَارِكْ لَنَا فِى لَيْلَتِنَا هَذِهِ الَّتِى بِشَرَفِ الرِّسَالَةِ فَضَّلْتَهَا وَبِكَرَامَتِكَ اَجْلَلْتَهَا وَبِالْمَحَلِّ الشَّرِيفِ اَحْلَلْتَهَا

O Ti Koji znaš, a mi ne znamo, Bože, učini nam bla­goslovljenom ovu noć koju si odlikovao čašću po­slan­stva i uzdigao je Svojom plemenitošću i dodijelio joj častan položaj…

اَللَّهُمَّ فَاِنَّا نَسْئَلُكَ بِالْمَبْعَثِ الشَّرِيفِ وَ السَّيِّدِ اللَّطِيفِ وَ الْعُنْصُرِ الْعَفِيفِ اَنْ تُصَلِّىَ عَلَى مُحَمَّدٍ وَآلِهِ

Bože, molimo Tečasnim poslanstvom, blagim go­spo­dinom i čestitim porijeklom, blagoslovi Muham­me­da i njegovu porodicu…

وَ اَنْ تَجْعَلَ اَعْمَالَنَا فِى هَذِهِ اللَّيْلَةِ وَ فِى سَائِرِ اللَّيَالِى مَقْبُولَةً وَ ذُنُوبَنَا مَغْفُورَةً وَ حَسَنَاتِنَا مَشْكُورَةً

Učini da naša djela u ovoj noći i svim drugim no­ći­ma budu primljena, grijesi oprošteni, a djela na­gra­đe­na

وَ سَيِّئَاتِنَا مَسْتُورَةً وَ قُلوُبَنَا بِحُسْنِ الْقَوْلِ مَسْرُورَةً وَ اَرْزَاقَنَا مِنْ لَدُنْكَ بِالْيُسْرِ مَدْرُورَةً

I naša loša djela pokrivena, a srca naša obradovana li­jepim govorom. Učini našu opskrbu obilnom.

اَللَّهُمَّ اِنَّكَ تَرَى وَ لاَ تُرَى وَ اَنْتَ بِالْمَنْظَرِ الاَعْلَى وَ اِنَّ اِلَيْكَ الرُّجْعَى وَ الْمُنْتَهَى وَ اِنَّ لَكَ الْمَمَاتَ وَ الْمَحْيَا وَ اِنَّ لَكَ الآخِرَةَ وَ الاُولَى

Bože moj, Ti vidiš, ali drugi Tebe ne vide, Ti si na naj­uzvišenijem vidiku i kod Tebe su povratak i kraj. Zai­sta su smrt i život u Tvojoj ruci i tvoji su i Onaj i Ovaj svijet…

اَللَّهُمَّ اِنَّا نَعُوذُ بِكَ اَنْ نَذِلَّ وَ نَخْزَى وَ اَنْ نَأْتِىَ مَا عَنْهُ تَنْهَى

Bože, utječemo Ti se od toga da budemo poniženi i osramoćenii od činjenja onoga što si Ti zabranio…

اَللَّهُمَّ اِنَّا نَسْئَلُكَ الْجَنَّةَ بِرَحْمَتِكَ وَنَسْتَعِيذُ بِكَ مِنَ النَّارِ فَاَعِذْنَا مِنْهَا بِقُدْرَتِكَ وَنَسْئَلُكَ مِنَ الْحُورِ الْعِينِ فَارْزُقْنَا بِعِزَّتِكَ

Bože, tražimo od Tebe Džennet tako ti Tvoje mi­los­ti, Tebi se utječemo od džehennemske vatre, pa nas sa­čuvaj Svojom moći od nje, i od Tebe molimo hurije. Op­skrbi nas tako Ti Tvoje moći…

وَ اجْعَلْ اَوْسَعَ اَرْزَاقِنَا عِنْدَ كِبَرِ سِنِّنَا وَ اَحْسَنَ اَعْمَالِنا عِنْدَ اقْتِرَابِ آجَالِنَا

I odredi nam najobilniju opskrbu u doba naše sta­ros­ti i odredi da nam najbolja djela budu ona kad nam se primakne smrt…

وَ اَطِلْ فِى طَاعَتِكَ وَ مَا يُقَرِّبُ اِلَيْكَ وَ يُحْظِى عِنْدَكَ وَ يُزْلِفُ لَدَيْكَ اَعْمَارَنَا وَ اَحْسِنْ فِى جَمِيعِ اَحْوَالِنَا وَ اُمُورِنَا مَعْرِفَتَنَا

Produži naše živote u pokornosti Tebi, u onome što Tebi približava, i kod Sebe me usreći, upotpuni našu spoznaju i podari nam dobro u svim našim stanjima i poslovima…

وَ لاَ تَكِلْنَا اِلَى اَحَدٍ مِنْ خَلْقِكَ فَيَمُنَّ عَلَيْنَا وَ تَفَضَّلْ عَلَيْنَا بِجَميعِ حَوَائِجِنَا لِلدُّنْيَا وَ الآخِرَةِ

Ne prepusti nas nikom od stvorenja Svojih koje bi nam prigovorilo zbog onog što je učinilo i podmiri nam iz Svoje dobrote sve naše ovosvjetske i ono­svjet­ske potrebe…

وَابْدَأْ بِآبَاَئِنَا وَاَبْنائِنَا وَجَمِيعِ اِخْوَانِنَا الْمُؤْمِنِينَ فِى جَميعِ مَا سَئَلْنَاكَ لاَنْفُسِنَا يَا اَرْحَمَ الرَّاحِمِينَ

Sve ono što smo za sebe tražili, započni od naših oče­­va, sinova i sve naše braćevjernika, o Najmilosti­vi­ji.

اَللَّهُمَّ اِنَّا نَسْئَلُكَ بِاسْمِكَ الْعَظِيمِ وَ مُلْكِكَ الْقَدِيمِ اَنْ تُصَلِّىَ عَلَى مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ وَاَنْ تَغْفِرَ لَنَا الذَّنْبَ الْعَظِيمَ اِنَّهُ لاَ يَغْفِرُ الْعَظِيمَ اِلاَّ الْعَظِيمُ

Bože, molimo Te Tvojim velikim imenom i Tvo­jom vlašću koja početka nema da blagosloviš Mu­ham­me­da i njegovu porodicu i oprostiš nam naš veliki grijeh jer uis­tinu veliko ne oprašta niko osim Onog koji je Ve­li­k.

 اَللَّهُمَّ وَ هَذَا رَجَبٌ الْمُكَرَّمُ الَّذِى اَكْرَمْتَنَا بِهِ اَوَّلُ اَشْهُرِ الْحُرُمِ اَكْرَمْتَنا بِهِ مِنْ بَيْنِ الاُمَمِ فَلَكَ الْحَمْدُ يَا ذَا الْجُودِ وَ الکَرَمِ

Bože, ovo je plemeniti mjesec redžeb kojim si nas po­častio, prvi od hurum mjeseci. Njime si nas odli­ko­vao među svim narodima, Tebi pripada hvala, Darežljivi i Plemeniti…

فَاَسْئَلُكَ بِهِ وَ بِاسْمِكَ الاَعْظَمِ الاَجَلِّ الاَكْرَمِ الَّذِى خَلَقْتَهُ فَاسْتَقَرَّ فِى ظِلِّكَ فَلاَ يَخْرُجُ مِنْكَ اِلَى غَيْرِكَ اَنْ تُصَلِّىَ عَلَى مُحَمَّدٍ وَ اَهْلِ بَيْتِهِ الطَّاهِرِينَ

Molim Te, tako Ti ovog mjeseca i tako Ti Tvog naj­većeg, najvišeg i najplemenitijeg imena koje si stvo­rio i u Svome hladu smjestio i koje osim Tebi ne može ni­kom drugom pripasti, blagoslovi Muhammeda i čis­tu porodicu njegovu…

وَ اَنْ تَجْعَلَنَا مِنَ الْعَامِلِينَ فِيهِ بِطَاعَتِكَ وَ الآمِلِينَ فِيهِ لِشَفَاعَتِكَ

I učini nas od onih koji su u njemu zauzeti po­kor­noš­ću Tebi i od onih koji u ovom mjesecu žele Tvoje zau­zimanje.

اَللَّهُمَّ اهْدِنَا اِلَى سَوَاءِ السَّبِيلِ وَاجْعَلْ مَقِيلَنَا عِنْدَكَ خَيْرَ مَقِيلٍ فِى ظِلٍّ ظَلِيلٍ وَمُلْكٍ جَزِيلٍ فَاِنَّكَ حَسْبُنَا وَنِعْمَ الْوَكِيلُ

Bože, uputi nas na pravi put i učini naš položaj naj­bo­­ljim položajem u Tvome hladu i veličanstvenoj vlas­ti. Ti si nam dovoljan i divan li si Ti zaštitnik…

اَللَّهُمَّ اقْلِبْنَا مُفْلِحِينَ مُنْجِحِينَ غَيْرَ مَغْضُوبٍ عَلَيْنَا وَ لاَ ضَالِِّينَ بِرَحْمَتِكَ يَا اَرْحَمَ الرَّاحِمِينَ

Bože moj, vrati nas spašene i uspješne, tako da ne bu­demo ni među onima na koje si se rasrdio niti među oni­ma koji su zalutali, tako Ti Tvoje milosti, o Naj­mi­lo­stiviji.

اَللَّهُمَّ اِنِّى اَسْئَلُكَ بِعَزَائِمِ مَغْفِرَتِكَ وَ بِوَاجِبِ رَحْمَتِكَ السَّلاَمَةَ مِنْ كُلِّ اِثْمٍ وَ الْغَنِيمَةَ مِنْ كُلِّ بِرٍّ وَ الْفَوْزَ بِالْجَنَّةِ وَ النَّجَاةَ مِنَ النَّارِ

Bože moj, tako Ti sigurnih sredstava Tvog oprosta i milosti kojom si Se obavezao, daj mi spas od svakog gri­jeha, udio u svakom dobru, uspjeh u Džennetu i spas od vatre.

اَللَّهُمَّ دَعَاكَ الدَّاعُونَ وَ دَعَوْتُكَ وَسَئَلَكَ السَّائِلُونَ وَ سَئَلْتُكَ وَطَلَبَ اِلَيْكَ الطَّالِبُونَ وَ طَلَبْتُ اِلَيْكَ

Bože moj, oni koji zovu su Te dozivali, a i ja sam Te dozivao; oni koji mole su molili od Tebe, a i ja sam od Tebe molio; oni koji traže, tražili su od Tebe, a i ja sam od Tebe tražio.

اَللَّهُمَّ اَنْتَ الثِّقَةُ وَ الرَّجَاءُ وَ اِلَيْكَ مُنْتَهَى الرَّغْبَةِ فِى الدُّعَاءِ اَللَّهُمَّ فَصَلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ وَآلِهِ

Bože moj, Ti si moje uzdanje, moja nada i Tebi se u dovi obraćam s najvećom željom. Bože moj, bla­go­slo­vi Muhammeda i njegovu porodicu.

وَ اجْعَلِ الْيَقِينَ فِى قَلْبِى وَ النُّورَ فِى بَصَرِى وَ النَّصِيحَةَ فِى صَدْرِى وَ ذِكْرَكَ بِاللَّيْلِ وَ النَّهَارِ عَلَى لِسَانِى وَ رِزْقاً وَاسِعاً غَيْرَ مَمْنُونٍ وَ لاَ مَحْظُورٍ فَارْزُقْنِى

Učini da mi u srcu bude čvrsta vjera, u pogledu svjetlost, opomena u grudima i da te spominjem noću i danju. Opskrbi me obilnom opskrbom koja neće biti prekinuta ni ometana…

وَ بَارِكْ لِى فِيمَا رَزَقْتَنِى وَ اجْعَلْ غِنَاىَ فِى نَفْسِى وَ رَغْبَتِى فِيمَا عِنْدَكَ بِرَحْمَتِكَ يَا اَرْحَمَ الرَّاحِمِينَ

Daj mi blagoslov u onom čime me opskrbljuješ i bo­gatstvo mojoj duši, a moju čežnju usmjeri ka ono­me što je kod Tebe, tako Ti Tvoje milosti, o Najmi­lo­sti­vi­ji!”

Onda se učini sedžda i na njoj sto puta izgovori slje­deće:

اَلْحَمْدُ لِلَّهِ الَّذِى هَدَانَا لِمَعْرِفَتِهِ وَ خَصَّنَا بِوِلاَيَتِهِ وَ وَفَّقَنَا لِطَاعَتِهِ شُكْراً شُكْراً

“Hvala pripada Allahu Koji nas je uputio da Ga spo­­znamo, izabrao nas za Svoje prijatelje i podario nam uspjeh da Mu se pokoravamo, hvala Bogu, hvala Bo­gu.”

Podići glavu sa sedžde i proučiti:

اَللَّهُمَّ اِنِّى قَصَدْتُكَ بِحَاجَتِى وَ اعْتَمَدْتُ عَلَيْكَ بِمَسْئَلَتِى وَ تَوَجَّهْتُ اِلَيْكَ بِاَئِمَّتِى وَ سَادَتِى

“Bože moj, Tebi iznosim svoju potrebu, u Tebe se uz­dam sa svojom molbom i obraćam Ti se posred­stvom svojih imama i prvaka.

اَللَّهُمَّ انْفَعْنَا بِحُبِّهِمْ وَ اَوْرِدْنَا مَوْرِدَهُمْ وَ ارْزُقْنَا مُرَافَقَتَهُمْ وَ اَدْخِلْنَا الْجَنَّةَ فِى زُمْرَتِهِمْ بِرَحْمَتِكَ يَا اَرْحَمَ الرَّاحِمِينَ

Bože, daj nam korist od ljubavi prema njima, do­ve­di nas na njihove položaje, daruj nas njihovim druš­tvom i uvedi nas u Džennet u njihovoj skupini, tako Ti Tvo­je milosti, o Najmilostiviji.”

Djela dvadeset sedmog dana

Ovaj dan je jedan od važnih blagdana u kojem je poslan Bo­žiji poslanik, s.a.v.a., i u kojem mu se spustio Džebrail. Za ovaj dan se preporučuju sljedeća djela:

1. Obavljanje gusula

2. Post

Ovo je jedan od četiri dana u godini u kojima je po­stiti veoma preporučeno i vrijednost posta u ovom danu je ravna postu sedamdeset godina.

3. Donošenje mnogo salavata

4. Posjeta mezarima Poslanika, s.a.v.a., i Emiru-l-mu'mi­ni­na, a.s.

5. Također je mustehab da se u ovom danu prouči slje­de­ća dova:

يَا مَنْ اَمَرَ بِالْعَفْوِ وَ التَّجَاوُزِ وَ ضَمَّنَ نَفْسَهُ الْعَفْوَ وَ التَّجَاوُزَ يَا مَنْ عَفَا وَ تَجَاوَزَ اُعْفُ عَنِّى وَ تَجَاوَزْ يَا كَريمُ

“O Ti Koji si naredio praštanje i prelaženje preko tuđih djela, a i Sam si grješnicima zajamčio praštanje i prelazak preko njihovih djela, o Ti Koji praštaš i pre­la­ziš preko loših djela, oprosti nam i pređi preko naših lo­ših djela, o Plemeniti.

اَللَّهُمَّ وَ قَدْ اَكْدَى الطَّلَبُ وَ اَعْيَتِ الْحِيلَةُ وَ الْمَذْهَبُ وَ دَرَسَتِ الآمَالُ وَ انْقَطَعَ الرَّجَاءُ اِلاَّ مِنْكَ وَحْدَكَ لاَ شَرِيكَ لَكَ

Bože, moje traženje nije urodilo plodom i ne znam šta da radim, nade su mi zastarjele, a želje presahle, osim kod Tebe, Ti si jedini koji nema sudruga.

  اَللَّهُمَّ اِنِّى اَجِدُ سُبُلَ الْمَطَالِبِ اِلَيْكَ مُشْرَعَةً وَ مَنَاهِلَ الرَّجَاءِ لَدَيْكَ مُتْرَعَةً وَ اَبْوَابَ الدُّعَاءِ لِمَنْ دَعَاكَ مُفتَّحَةً وَ الاِسْتِعَانَةَ لِمَنِ اسْتَعَانَ بِكَ مُبَاحَةً

Bože moj, ja dobro znam da su putevi molbe ka Te­bi otvoreni, kod Tebe su vrela nade puna, vrata do­ve su otvorena za onog ko Te moli, a Tvoja pomoćje do­pu­š­tena onome ko je od Tebe traži…

وَ اَعْلَمُ اَنَّكَ لِدَاعِيكَ بِمَوْضِعِ اِجَابَةٍ وَ لِلصَّارِخِ اِلَيْكَ بِمَرْصَدِ اِغَاثَةٍ وَ اَنَّ فِى اللَّهْفِ اِلَى جُودِكَ وَالضَّمَانِ بِعِدَتِكَ عِوَضاً مِنْ مَنْعِ الْبَاخِلِينَ وَ مَنْدُوحَةً عَمَّا فِى اَيْدِى الْمُسْتَأْثِرِينَ

I dobro znam da si Ti spreman odgovoriti molbama mo­litelja i zaštititi one koji od Tebe traže pomoći znam da je oslanjanje na Tvoju darežljivost i obećanje za­mjena za ono što uskraćuju škrti i ono što je u ru­ka­ma imućnih…

وَ اَنَّكَ لاَ تَحْتَجِبُ عَنْ خَلْقِكَ اِلاَّ اَنْ تَحْجُبَهُمُ الاَعْمَالُ دُونَكَ

I znam da Ti nisi zastrt od Svojih stvorenja, ali su nji­hova djela postala zastor između Tebe i njih…

وَ قَدْ عَلِمْتُ اَنَّ اَفْضَلَ زَادِ الرَّاحِلِ اِلَيْكَ عَزْمُ اِرَادَةٍ يَخْتَارُكَ بِهَا وَ قَدْ نَاجَاكَ بِعَزْمِ الاِرَادَةِ قَلِْبى

Saznao sam da je najbolja poputnina onoga ko seli ka Tebi odlučna volja kojom odabire Tebe i moje srce sa Tobom šapuće čvrstom voljom…

وَ اَسْئَلُكَ بِكُلِّ دَعْوَةٍ دَعَاكَ بِهَا رَاجٍ بَلَّغْتَهُ اَمَلَهُ اَوْ صَارِخٌ اِلَيْكَ اَغَثْتَ صَرْخَتَهُ اَوْ مَلْهُوفٌ مَكْرُوبٌ فَرَّجْتَ كَرْبَهُ

Molim Te svakom dovom, kojom te molio onaj koji se nadao, pa si mu nadu ispunio, i onaj koji je od Tebe tražio pomoć i kojem si pomogao, ili onaj koji je bio tužan zbog nedaće, pa si mu nedaću otklonio…

اَوْ مُذْنِبٌ خَاطِئٌ غَفَرْتَ لَهُ اَوْ مُعَافىً اَتْمَمْتَ نِعْمَتَكَ عَلَيْهِ اَوْ فَقِيرٌ اَهْدَيْتَ غِنَاكَ اِلَيْهِ وَ لِتِلْكَ الدَّعْوَةِ عَلَيْكَ حَقٌّ وَ عِنْدَكَ مَنْزِلَةٌ اِلاَّ صَلَّيْتَ عَلَى مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ

Ili grješnik koji je griješio, pa si mu oprostio, ili zdrav čovjek kojem si Svoju blagodat upotpunio ili si­ro­mah kojem si dao iz Svoga bogatstva. Ova dova ima pravo i položaj kod Tebe da blagosloviš Muhammeda i njegovu porodicu…

وَ قَضَيْتَ حَوَائِجِى حَوَائِجَ الدُّنْيَا وَ الآخِرَةِ وَ هَذَا رَجَبٌ الْمُرَجَّبُ الْمُكَرَّمُ الَّذِى اَكْرَمْتَنَا بِهِ اَوَّلُ اَشْهُرِ الْحُرُمِ اَكْرَمْتَنَا بِهِ مِنْ بَيْنِ الاُمَمِ

…i da ispuniš moje ovosvjetske i onosvjetske po­tre­be. Ovo je mjesec redžeb, poštovan i častan, kojim si nam uči­nio čast; prvi od hurum mjeseci kojim si nas od­li­ko­vao među svim ummetima…

يَا ذَا الْجُودِ وَ الْكَرَمِ فَنَسْئَلُكَ بِهِ وَ بِاسْمِكَ الاَعْظَمِ الاَعْظَمِ الاَعْظَمِ الاَجَلِّ الاَكْرَمِ الَّذِى خَلَقْتَهُ فَاسْتَقَرَّ فِى ظِلِّكَ فَلاَ يَخْرُجُ مِنْكَ اِلَى غَيْرِكَ اَنْ تُصَلِّىَ عَلَى مُحَمَّدٍ وَ اَهْلِ بَيْتِهِ الطَّاهِرِينَ وَ تَجْعَلَنَا مِنَ الْعَامِلِينَ فِيهِ بِطَاعَتِكَ وَ الآمِلِينَ فِيهِ بِشَفَاعَتِكَ

O Darežljivi i Plemeniti, molimo Te, tako Ti ovog mje­­­­­­seca Tvoga najvećeg, najvišeg i najplemenitijeg ime­na koje si stvorio i u svome hladu smjestio i koje samo Te­bi pripada, da blagosloviš Muhammeda i nje­go­vu čis­tu po­ro­dicu, i da nas učiniš od onih koji u ovom mjesecu rade u pokornosti Tebi i koji u njemu žele Tvoje zau­zi­ma­nje…

اَللَّهُمَّ وَ اهْدِنَا اِلَى سَوَاءِ السَّبِيلِ وَ اجْعَلْ مَقِيلَنَا عِنْدَكَ خَيْرَ مَقِيلٍ فِى ظِلٍّ ظَلِيلٍ فَاِنَّكَ حَسْبُنَا وَ نِعْمَ الْوَكِيلُ وَ السَّلاَمُ عَلَى عِبَادِهِ المُصْطَفَيْنَ وَ صَلَوَاتُهُ عَلَيْهِمْ اَجْمَعِينَ

Bože, uputi nas na Pravi put i učini da kod Tebe ima­­mo najbolji položaj u Tvome hladu. Ti si nam do­vo­­ljan i divan li si Ti zaštitnik!

Neka je mir Njegovim izabranim robovima i neka su Njegovi blagoslovi na sve njih.

أَللَّهُمَّ وَ بَارِكْ لَنَا فِى يَوْمِنَا هَذَا الَّذِى فَضَّلْتَهُ وَ بِكَرَامَتِكَ جَلَّلْتَهُ وَ بِالْمَنْزِلِ الْعَظِيمِ الاَعْلَى اَنْزَلْتَهُ صَلِّ عَلَى مَنْ فِيهِ اِلَى عِبَادِكَ اَرْسَلْتَهُ وَ بِالْمَحَلِّ الْكَرِيمِ اَحْلَلْتَهُ

Bože, blagoslovi nas u ovom danu koji si odli­ko­vao i Svojim plemenitošću mu dao visok i uzvišen po­lo­žaj. Blagoslovi onoga koga si u ovom mjesecu po­slao Svojim robovima i postavio na plemenit položaj.

اَللَّهُمَّ صَلِّ عَلَيْهِ صَلَوةً دَائِمَةً تَكُونُ لَكَ شُكْراً وَ لَنَا ذُخْراً وَ اجْعَلْ لَنَا مِنْ اَمْرِنَا يُسْراً وَ اخْتِمْ لَنَا بِالسَّعَادَةِ اِلَى مُنْتَهَى آجَالِنَا

Bože, blagoslovi ga neprekidnim blagoslovom koji će biti hvala Tebi a opskrba nama, olakšaj naše po­slo­ve i odredi nam sreću do kraja naših života…

وَ قَدْ قَبِلْتَ الْيَسِيرَ مِنْ اَعْمَالِنَا وَ بَلَّغْتَنَا بِرَحْمَتِكَ اَفْضَلَ آمَالِنَا اِنَّكَ عَلَى كُلِّشَىْءٍ قَدِيرٌ وَ صَلَّى اللَّهُ عَلَى مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ وَسَلَّمَ

Zaista Ti primaš naša neznatna djela i iz Svoje mi­losti učinio si da ostvarimo naše nade, jer zaista Ti mo­žeš sve. Neka su blagoslovi i mir Božiji na Muham­meda i njegovu porodicu.”

Posljednji dan mjeseca redžeba

Prenosi se da je obavljanje gusula u ovom danu muste­hab, a post povod oprosta prethodnih i budućih grijeha. Ta­ko­đer, mu­stehab je posljednji dan redžeba obaviti i namaz Sel­mana Fa­­risija (način obavljanja ovog namaza pojašnjen je po­glav­lju Prvi dan redžeba).

Sa perzijskog preveo: Lutfi Akbaš

[1]  To je mesdžid u blizini Kufe, nazvan po Sa'sa'ah ibn Suhanu, jednom od najboljih drugova hazreti Alija.