Jedan od najjačih faktora koji nas mogu držati podalje od grijeha jeste vjerovanje u Boga, vjerovanje u to da smo u Njegovom prisustvu. Nijedna druga stvar nema toliko jako djelovanje i učinak na suzdražavanju i sprječavanju da se iz nas izlije srčika koju cijedi ono životinjsko u nama, što nas tjera na neposluh i jogunost.

Ova vrsta svijesti je poput određene vrste atomskog skloništa koje je obezbjeđeno od toga da u njeg mogu prodrijeti bilo koje opasnosti koje prijete životu i zdravlju onih što se u njemu nalaze. Ovo je poput vatrozida koji čuva i sprječava da se u sistem ubaci ono što sistemu je strano i kontraproduktivno.

Nema te vojske, nema te policije, nema te tajne službe ovog svijeta čijoj pažnji ne možeš umaći i učiniti suprotno njihovim zakonima i pravilima. Međutim, činjenica da nema mjesta u koje bih se skrio, nema zemlje u kojoj Ga nema, nema ništa od Njega da nije, toliko je jaka i učinkovita da jednostavno čisti čovjeka koji drži budnom ovu svijest od želje i volje da takvo što učini.

Ta svijest je toliko jaka da kontrolira naše ponašanje, naše razmišljanje, naše težnje, dakle onaj aspekt umnog i psihičkog kretanja i gibanja. Naprimjer, u mobilnom telefonu možemo imati svašta, svakakvog sadržaja, ružnog posebno, od video zapisa pa do poruka koje trebamo proslijediti jer se u njima neko kleveta…

Pri pomisli, da li bih mogao svoj mobilni ili svoj laptop ili svoj PC, dati Poslaniku da ono rahat uđe u svaki fajl u svaki folder, mi bismo se prenerazili i stresli od grozote i stida. U tom trenutku spremni smo sve izbrisati sa harda e kako se ne bismo postidjeli.

Isto tako stid nas je da nas bilo ko uhvati u surfanjima, mislima koja graniče sa grijehom. A Neko nas ipak svo vrijeme hvata, sve naše pred Njim je kao na dlanu. Šta u tom slučaju. U suri Alek, 14 kaže se: Zar ne zna, da zbilja Allah gleda. (ألَم يَعلَم بِأنّ اللّه يرى) Ili u suri Fedžr, 14: Zbilja, Gospodar vaš je u zasjedi. (إنّ ربّک لَبِالمِرصاد) Ili u suri Mu'min, 19: Zna skrivene poglede, i ono što grudi skrivaju. (يَعلَم خائِنَة الاَعيين و ما تُخفِى الصُّدور)

U Kur'anu riječ basir opetuje se 51 put, a riječ semi’ 49 puta.

Ovi nam ajeti na jasan način daju do znanja da se svi nalazimo pred Bogom, onako razloženi na proste dijelove, na svakom mjestu, u svakom trenutku, u svakom stanju, bilo šta da činimo, pa čak bilo šta da mislimo, Bog to vidi i zna.

Kada već iz straha od kazne, stajem na crvenom svjetlu, pa zar nije mjesto da gdje god da je crveno na Božijem semaforu stanem. Čije su kazne veće i dugotrajnije?

U dovi Jestešir, koju je učio Poslanik kaže se (أسمَع السّامَعين أبصَر النّاظِرين) tj. Od svih slušača najbolje čuje, od svih posmatrača najbolje vidi…

Ili pak hazreti Ali kaže: “Čuvajte se neposlušnosti Bogu u osami, zbilja je svjedok i sudac.”

اتّقوا مَعاصِى اللّه فى الخَلوات ، فانّ الشّاهِد هو الحاکم

Kvalitetna svijest o Bogu sagledana je u tome da čovjek onog trenutka kada skrene prema grijehu i približi mu se, da Ga se sjeti i da ga to odvrati od grijeha.

Došao je čovjek kod hazreti Husejna žaleći se: Ja sam griješnik i ne mogu se oduprijeti grijesima, posavjetuj me.

On mu reče: “Učini pet stvari pa griješi koliko ti je volja.

– Nemoj koristiti Božiju opskrbu, pa griješi do mile volje,

– iziđi iz vlasti Božije, pa griješi koliko ti volja,

– izaberi mjesto gdje te Bog ne vidi, pa griješi koliko ti volja,

– kada ti dođe Azrail, da uzme dušu, otjeraj ga, pa griješi koliko ti volja,

– kada te melek džehenema povede u džehennem, ti nemoj ići, pa griješi koliko ti volja.”

Svijest o Bogu

Bez sumnje, jedan od faktora koji čovjeka priprema na grijeh jeste gaflet i opijenost. A svijest i zikr su antiotrovi ovog otrova.

Hazreti Bakir je rekao: “Tri stvari spadaju među najvažnije od onog što je Allah naredio: Poštenje i požrtvovanost prema bratu u vjeri, te uvijek biti svjestan Allaha.”

U suri E'araf u 201. ajetu kaže se: zaista oni koji su svjesni Boga, kada ih dotakne skupina šejtana, sjete se Boga, otvore im se oči.

إنّ الّذينَ اتّقوا إذا مَسّهم طائف مِن الشّيطان تذکروا فاذا هم مُبصِرون

U vezi zikra u jednom obraćanju hazreti Sadik kaže: “Misli se na to da se čovjek sjeća Boga u trenucima kada se sreće sa dozvoljenim i nedozvoljenim stvarima, ukoliko je riječ o pokoravanju on to i obavlja, ukoliko je riječ o neposluhu, to izbjegava.”

U Kur'anu se pojmovi poput: šejtan, imetak, djeca, trgovina, pretjerano uživanje u dunjalučkim slastima… spominju kao faktori koji odvode u gaflet.

Što znači da će zikr, tj. svijest o Bogu biti učinkovita tek onda kada se na putu ne nađu prepreke gafleta.

Kako to hazreti Ali lijepo kaže: “Bože ja znam čemu sve ove nevolje, da bih svemu okrenuo leđa samo Tebi lice.”

Treba biti svjestan da grijesi i dobra djela nisu poput blata i kiše, pa kada idemo autom po blatu ono se isprlja a kada počne kiša ona ga sapere. Stvar je unutarnjeg esencijalnog karaktera, poput programa i virusa u kompjuteru, ukoliko su programi zaraženi, kompletan sistem ima problema, to su virusi koji uništavaju hardver ne samo softver. Upravo zato trebamo biti svjesni da ispravno vjerovanje i svjest ili neispravno vjerovanje i nečista svijest s jedne strane te dobra i ispravna djela ili loša i neispravna s druge, imaju međusobnu interakciju a ostavljaju kako je rečeno traga na cio sistem.

Dakle, vjernik kako bi sačuvao, ojačao i unaprijedio svoje vjerovanje, tj. iman, nema mu druge već paziti šta čini, i biti uporan u činjenju dobrih djela, biti privržen obavljanju Božijih obaveza i naredbi. U suri Nahl, 97. ajet kaže se: “Onome ko čini dobro djelo, bio muškarac ili žena, a vjernik je, Mi ćemo sigurno oživotvoriti čistim životom i, doista, ćemo ih nagraditi boljom nagradom nego što su zaslužili.“

مَنْ عَمِلَ صَالِحًا مِّن ذَكَرٍ أَوْ أُنثَى وَهُوَ مُؤْمِنٌ فَلَنُحْيِيَنَّهُ حَيَاةً طَيِّبَةً وَلَنَجْزِيَنَّهُمْ أَجْرَهُم بِأَحْسَنِ مَا كَانُواْ يَعْمَلُونَ

Činjenica je da postoji interaktivna veza i međusobna nadgradnja vjerovanja i djelovanja. Kako god da je vjerovanje razlog djelovanju, isto tako djelovanje djeluje na vjerovanje da se ono pojačava, raste. Odnos je takav da ako je vjerovanje ispravno tada je i djelovanje dopadljivo, a dopadljivo djelovanje krasi i jača ispravno vjerovanje…

– Pravilo je da ukoliko čovjek bude imao ispravan svjetonazor, ispravno vjerovanje, kod njega će pretezati djela utemeljena na tim stvarima:

Sura Isra, 84. ajet kaže nam: Reci: “Svako postupa po svom načinu mišljenja (ličnost i moralnost), a samo Gospodar vaš zna ko je na pravom putu.”

قُلْ كُلٌّ يَعْمَلُ عَلَى شَاكِلَتِهِ فَرَبُّكُمْ أَعْلَمُ بِمَنْ هُوَ أَهْدَى سَبِيلاً

Riječ šakileh, u osnovi je od korjena šekile u značenju sputavanja životinje, a usljed toga što psihička stanja, priroda i običaji su faktori koji čovjeka obavezuju na način djelovanja, stoga se to naziva šakileh, ustvari šakile je čovjekov identitet, njegova ličnost, koju gradi niz faktora.

– U suri Kehf, 1. i 2. ajet kaže se: “Hvaljen neka je Allah koji Svome robu objavljuje Knjigu, i to ne iskrivljenu, negoispravnu, da teškom kaznom, koju će On dati, opomene, a da vjernike koji čine dobra djela divnom nagradom obraduje.”

الْحَمْدُ لِلَّهِ الَّذِي أَنزَلَ عَلَى عَبْدِهِ الْكِتَابَ وَلَمْ يَجْعَل لَّهُ عِوَجَاقَيِّمًا لِّيُنذِرَ بَأْسًا شَدِيدًا مِن لَّدُنْهُ وَيُبَشِّرَ الْمُؤْمِنِينَ الَّذِينَ يَعْمَلُونَ الصَّالِحَاتِ أَنَّ لَهُمْ أَجْرًا حَسَنًا

Vjernici koji čine dobra djela, česta je formulacija u Kur'anu časnom, i skoro uvijek se vjerovanje veže uz dobra djela, što je najbolji pokazatelj da ovo dvoje su neraskidivi faktori. Drugi riječima, iman podrazumjeva, involvira, iziskiva činjenje dobrih djela, naravno ukoliko vidimo da neko čini loše djelo nemojmo reći evo ovaj nije pravi vjernik, jer dakako da je moguće zbog jednog virusa, zbog jedne neispravnosti da zakaže dosta toga ispravnog i da se i pored vjerovanja, ispravnog vjerovanja, čine neka loša djela.

Rekli smo da djelo ima magičnu moć jačanja, cvjetanja i prosperitetnosti u vjerovanju. Svako dobro djelo ostavlja pozitivan trag u duši, opetovanje i ustrajnost u dobrim djelima djeluje tako da osvjetljava dušu, izbacuje okorjelost i tminu iz nje, i na taj način priprema teren za što bolji i jasniji iman. Poput kompjutera, što imamo bolje antivirus programe i aplikacije i što bolje umijemo koristiti softvere to će radni programi a i hardveri bolje da funkcioniraju.

Svako dobro djelo, posebno kada ga čini vjernik, svjesno i s namjerom, predstavlja jednu vrstu podsjećanja na temelje tog djela, između ostalog to je i činjenica da je njima zadovoljan Bog.

U suri Fatir, 10. ajet: “K Njemu se diže čisti govor, a dobro djelo ga uzdiže.”

إِلَيْهِ يَصْعَدُ الْكَلِمُ الطَّيِّبُ وَالْعَمَلُ الصَّالِحُ يَرْفَعُهُ

Riječ čist, tj. tajjib, podrazumjeva ispravno uvjerenje, jer: čistota govora zavisi od čistote sadržaja, a čistota sadržaja zavisi od čistote pojmova koji su suglasni sa čistim zbiljama, a koja zbilja je veća od čiste Biti Božije,čistog vjerovanja, pravde, i onih koji na Njegovu putu koračaju šireći ove zbilje.

U El-Mizanu se za kelimet-tajjib kaže: “To su one riječi koje su podudarne sa dušom govornika i slušaoca, na način da kada se čuju da se osjeti neko olakšanje, širina, užitak, i da se primi savršenstvo koje se nije imalo, a sve to desit će se kada govor bude sadržavao istinsko značenje, značenje koje jamči sreću i spasenje.”

Što znači da ispravno i istinsko vjerovanje se uzdiže k Bogu, ali pogonsko ili potisno gorivo su djela koja su rezultat tog vjerovanja, i naravno, ne uspinje se samo vjerovanje, već i onaj koji vjeruje na taj se način uspinje sve dok ne stigne u blizinu Božiju.

U suri Ankebut, 69. kaže: “One koji se budu zarad Nas zalagali Mi ćemo, sigurno, putevima našim uputiti; a Allah je zaista sa dobročiniteljima!”

وَالَّذِينَ جَاهَدُوا فِينَا لَنَهْدِيَنَّهُمْ سُبُلَنَا وَإِنَّ اللَّهَ لَمَعَ الْمُحْسِنِينَ

Pod džihadom na putu Božijem misli se na svako isrpavno i dobro djelo koje se čini u ime Allaha, a pod subulena, podrazumjevaju se svi putevi koji vode ka Allahu.

U suri Enfal, 29. kaže se: “O vjernici, ako se budete Allaha svjesni, On će vam sposobnost darovati pa ćete istinu od neistine moći rastaviti i preko ružnih postupaka vaših će preći i oprostiti vam. A Allahova dobrote je neizmjerna.”

يِا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُواْ إَن تَتَّقُواْ اللّهَ يَجْعَل لَّكُمْ فُرْقَاناً وَيُكَفِّرْ عَنكُمْ سَيِّئَاتِكُمْ وَيَغْفِرْ لَكُمْ وَاللّهُ ذُو الْفَضْلِ الْعَظِيمِ

Dakle, svijest o Bogu, poštivanje kodeksa takvaluka rezultira basiretom, tj. prosvjetljenošću duše i srca, tj. sposobnošću razlikovanja istine od neistine, a to pomaže razvijanju vjere a to pomaže stupanju u grupu spašenih…