Saosjećanje u nesreći

1. Kur'an: “Mi ćemo vas zaista dovoditi u iskušenje malo strahom, i time što ćete gubiti imanja i živote, i ljetine. A ti obraduj izdržljive, one koji, kada ih  nevolja zadesi, jedino kažu: „Mi smo Allahovi i mi se Njemu vraćamo!”

Hadis:

2. Allahov Poslanik, s.a.v.a., je rekao: “Unesrećene zadesi nesreća pa se oni ražaloste i pored njih prođe prolaznik koji s njima saosjeća pa mu pripadne nagrada veća od njihove.”

 

Nesreća smrću djeteta

3. Allahov Poslanik, s.a.v.a., je rekao: “Onom ko izgubi troje djece iz kičme svoje pa se za njih nada nagradi u Boga Višnjeg, pripada Džennet.” 

 

Lijepo ponašanje unesrećenog

4. U djelu Biharu-l-envar prenosi se od Džabira ibn Abdullaha: “Allahov Poslanik, s.a.v.a., je uzeo za ruku Abdurrahmana ibn ‘Avfa, otišao Ibrahimu, koji je umirao pa ga uzeo u svoje krilo i rekao: ‘Sinčiću moj, ja zaista ništa mimo Boga za tebe ne mogu učiniti!’, a oči su mu bile u suzama. Tada mu je Abdurrahman rekao: ‘O Allahov Poslaniče, ti plačeš? Zar ti nisi zabranio plač?’ Odgovorio je: ‘Ja sam zabranio naricanje, dva razvratna nerazumna glasa: glas u blagostanju – igru, zabavu i šejtansku svirku i pjesme, i glas u nesreći – grebanje lica, cijepanje odjeće i glasanje šejtansko.

Ovo je milost, a ko nije milostiv, neće se ni njemu ukazivati milost. Da ovo nije istinita odredba, istinito obećanje i put Bogu i da, zaista, posljednji od nas neće sustići prvoga od nas, mi bismo te sigurno žalili i više od ovoga. Mi smo uistinu tužni za tobom: oči plaču, a srce suze lije. Ali, ne govorimo ono šta ljuti Gospodara Svevišnjeg.’”

 

Plač za umrlim vjernikom

5. U zbirci Sunen Neseija prenosi se od Ebu Hurejrea: “Neko je umro iz roda Allahova Poslanika, s.a.v.a., pa su se žene okupile plačući za njim. Tada je ustao Omer, braneći im to i tjerajući ih. Na to je Allahov Poslanik, s.a.v.a., rekao: ‘Omere, ostavi ih jer oko suzi, srce je pogođeno, a rana je svježa.’”

 

Naricanje za umrlim

6. Allahov Poslanik, s.a.v.a., je rekao: “Naricanje je postupanje iz vremena džahilijeta.”

7. Allahov Poslanik, s.a.v.a., je plakao u času smrti jednog svoga djeteta pa mu je neko od prisutnih rekao: “Plačeš, a nama to zabranjuješ?!” Odgovorio je: “Nisam vam branio plač, samo vam zabranjujem naricanje i kuknjavu.”

 

Ono što olakšava nesreće

8. Allahov Poslanik, s.a.v.a., je rekao: “Ko se ustegne od Ovoga svijeta njemu su nesreće lahke.”

9. Imam Sadik, mir s njim, je rekao: “Kada budeš pogođen nesrećom, sjeti se svoje nesreće koja te pogodila usljed preseljenja Allahova Poslanika, s.a.v.a., jer ljudi nisu bili niti će ikada biti pogođeni takvom nesrećom.”

 

Saučešće unesrećenom

10. Allahov Poslanik, s.a.v.a., je rekao: “Ko izrazi saučešće unesrećenom ima nagradu poput njegove.”

11. Allahov Poslanik, s.a.v.a., je rekao: “Ko sasjeća sa svojim bratom vjernikom u nekoj nesreći Bog Višnji će ga ogrnuti zelenim ogrtačem kojim će biti ukrašen na Dan stajanja.”