U ime Boga Milosnoga Premilosnoga

Svim mladim ljudima u zemljama Zapada
Gorka događanja slijepoga terorizma koji se desio u Francuskoj, motivirala su me da se ponovo obratim Vama, mladim ljudima. Žao mi je što je takav događaj povodom za ovo obraćanje, ali činjenica je da će štete biti višestruke ukoliko bolna pitanja i događaji ne budu podsticaj za iznalaženje rješenja i predtekst za zajedničko promišljanje. Patnja svakoa čovjeka na bilo kojoj tački ovoga svijeta sama po sebi nanosi bol svakom pripadniku ljudskoga roda.

Prizor djetata koje izdiše pred očima svojih najmilijih, majke čije je porodično veselje pretvoreno u žalost, muža koji trči ni sam ne znajući kao noseći u naručju beživotno tijelo svoje supruge, posmatrača koji nije svjestan da će za nekoliko trenutka upravo vidjeti posljednji čin svoje drame koja se životom zove; prizori su koji neizostavno moraju izazvati ljudska osjećanja. Ko god u sebi ima i koliko trun ljubavi i čovječnosti, biva dirnut i ožalošćen, bez obzira da li ti prizori bili ozbiljeni u Francuskoj, Palestini, Iraku, Libanu ili Siriji. Sigurno je da takav osjećaj ima svih milijardu i pet stotina miliona muslimana i da oni preziru izvršitelje i poticatelje ovih tragedija, ograđujući se od njih. Međutim, stvar je u tome da će današnje patnje i suosjećanja biti tek jalova gorka sjećanja, ukoliko ne doprinesu izgradnji boljeg i sigurnijeg sutra. Ja vjerujem da ćete samo vi, mladi ljudi, biti u stanju uzeti pouku iz današnjih neprijatnosti i pronaći puteve izgradnje boljega sutra, zapriječavajući stranputice koje su Zapad i dovele u stanje u kojem se danas nalazi…

U svakom slučaju, vi ste ti koji trebaju razgrnuti površinske slojeve svojih društava, pronaći čvorove i pritajene mržnje, driješiti ih i uklanjati. Rascjepe treba popunjavati, pukotine popravlajti, a ne dodatno doprinositi njihovome produbljivanju. Velika pogreška u borbi protiv terorizma jest u ishitrenim reakcijama koje doprinose daljem cijepanju. Svaki ishitren i nagao postupak koji doprinosi izolaciji, zaplašivanju i zebnji muslimana Evrope i Amerike koji broje milione aktivnih i odgovornih članova društva u kojem žive, svaki postupak koji bi doprinio njihovom dodatnom obespravljivanju i društvenoj mariginalizaciji, ne samo da neće riješiti problem, već će produbiti razdaljine i proširiti netrpeljivosti. Ukoliko dođe do legalizacije i legitimizacije površnih i afektivnih rješenja, to će pojačati postojeće polarizacije i k tome još otvoriti puteve u nove krize. I ništa više. Prema dostupnim izvješćima, u nekim evropskim zemljama uvedeni su propisi koji podstiču građanstvo na uhođenje i špijuniranje njihovih muslimanskih sugrađana. Takva su ponašanja nepravedna i svi znamo da nepravda, htjeli ne htjeli, po svojoj prirodi ima učinak bumeranga. A muslimani i ne zaslužuju takvu vrstu nezahvalnosti. Svijet Zapada dobro poznaje muslimane već stoljećima. I onda kada su zapadnjaci bili gosti na tlu islama, mjerkajući bogatstva svojih domaćina, i onda kad je Zapad ugostio muslimane, koristeći se njihovim radom i mišljenjem, uglavnom su od muslimana vidjeli samo ljubaznost, blagonaklonost i strpljivost.
Zato želim da vi, mladi ljudi, na osnovu ispravne spoznaje, snagom dubokoumnosti i poučeni onim neprijatnim iskustvima, udarite temelje jednoj ispravnoj, časnoj i dostojanstvenoj interakciji sa svijetom islama. U tom slučaju, u bliskoj ćete budućnosti vidjeti kako će zgrada nastala na tim temeljima svojom sjenkom pouzdanja i povjerenja napraviti hlad svojim graditeljima, podariti im toplinu mira i sigurnosti, a čitavome svijetu osvijetliti put u jednu bolju budućnost.

Sejjid Ali Hamenei
29.11.2015. godine

Cio tekst obraćanja možete pročitati na ovom LINKU